Ο ιδρυτής και επικεφαλής της παγκόσμιας πλατφόρμας αγορών Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει προς πώληση μετοχές της εταιρείας του συνολικής αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (937 εκατ. ευρώ) ανά χρόνο, και υπολογίζει να ξοδέψει περίπου 2,5 δισ. δολάρια (2,3 δισ. ευρώ) για να κατασκευάσει πύραυλο που θα μπορεί να θέσει κάψουλα, εν καιρώ με επιβάτες, σε τροχιά.

Η Blue Origin σκοπεύει να οργανώσει τουριστικά ταξίδια με πύραυλο που θα πραγματοποιεί ενδεκάλεπτη υποτροχιακή πτήση στο διάστημα.

Στις υποτροχιακές πτήσεις το σκάφος δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να δραπετεύσει από το βαρυτικό πεδίο της Γης, οπότε επιστρέφει στο έδαφος σαν βαλλιστικός πύραυλος.

Οι πτήσεις αυτές απαιτούν ταχύτητα γύρω στα Mach 3 (τρεις φορές η ταχύτητα του ήχου), ενώ οι τροχιακές πτήσεις απαιτούν ταχύτητα Mach 30,

Ο Μπέζος είπε σε δημοσιογράφους σε συνέδριο στο Κολοράντο Σπρινγκς ότι σκοπεύει να αρχίσει τα υποτροχιακά ταξίδια με επιβάτες το 2018.

Η εταιρεία Blue Origin είχε εκτοξεύσει τον Νοέμβριο του 2015 πύραυλο στο όριο του Διαστήματος και κατάφερε να τον προσεδαφίσει ομαλά ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Εχοντας τοποθετημένη στην κορυφή του κάψουλα σχεδιασμένη να μεταφέρει έξι επιβάτες, ο πύραυλος New Shepard εκτοξεύτηκε από το δυτικό Τέξας, έφτασε σε ύψος 100 χιλιομέτρων -το επίσημο όριο του Διαστήματος- και προσεδαφίστηκε στην εξέδρα εκτόξευσης οκτώ λεπτά αργότερα.