Το εγκώμιο του αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έπλεξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Γυρίζοντας σελίδα στις επικρίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «φανταστική δουλειά».

«Εχετε με τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν μεγάλο φίλο και ένα μεγάλο σύμμαχο», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης αιγύπτιου προέδρου στον Λευκό Οίκο εδώ και μία δεκαετία.

Για τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί ποτέ από τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτό το τετ α τετ στο Οβάλ Γραφείο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού Στρατού, ο οποίος εκδίωξε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 προτού εκλεγεί στην προεδρία έναν χρόνο αργότερα, εξέφρασε τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για «μία αποτελεσματική στρατηγική μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος προτίθεται να σχεδιάσει τις προτάσεις του για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο αμερικανός μεγιστάνας του real estate και ο πρώην στρατηγός, οι οποίοι δεν προβλέπεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

«Θέλω όλος ο κόσμος να ξέρει πως στεκόμαστε ξεκάθαρα πίσω από τον πρόεδρο Σίσι, κάνει φανταστική δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», υπογράμμισε ο Τραμπ, ο οποίος ξεκινά μια δύσκολη διπλωματική εβδομάδα πριν υποδεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας την Τετάρτη και στη συνέχεια συναντηθεί στη Φλόριντα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων ήταν πολυαναμενόμενη επειδή αναμένεται να δώσει ακριβείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προτίθεται να προσεγγίσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ηγέτες που επικρίνονται για αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν από τη συνάντηση για το θέμα αυτό, οι σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν πως το ζήτημα θα προσεγγιστεί με «διακριτικό» τρόπο, εκτιμώντας πως αυτός είναι ο «πιο αποτελεσματικός».

Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε την οργή οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το να προσκαλείς τον Σίσι για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι σαπίζουν στη φυλακή και όπου τα βασανιστήρια βρίσκονται και πάλι σε ημερήσια διάταξη είναι ένας παράξενος τρόπος να οικοδομήσεις μια σταθερή στρατηγική σχέση», εκτίμησε η Σάρα Μάργκον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο το 2013 μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του. Όμως ο αδιαμφισβήτητος ρόλος της Αιγύπτου ώθησε τον Λευκό Οίκο να αλλάξει τη θέση του το 2015, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν δύσκολες.