Αίτημα για διορισμό ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καταθέτει σύντομα η κυβέρνηση στο Πρωτοδικείο.

Το αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που επισκέφθηκε χθες τα ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) προκειμένου να ενημερώσει το προσωπικό σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα, η διοίκηση της οποίας επιχείρησε το βράδυ της Δευτέρας να του απαγορεύσει την είσοδο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Μιλώντας στους εργαζομένους (σωματείο «Η Τρίαινα»), ο Πιτσιόρλας τούς περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ότι τα ναυπηγεία θα χωριστούν σε δύο κομμάτια, το αποκλειστικά στρατιωτικό και το εμπορικό, προκειμένου στη συνέχεια να πουληθούν. Τους ενημέρωσε ότι το σχέδιο έχει καταρχήν εισπράξει τη θετική αποδοχή των Βρυξελλών που αναμένουν την εφαρμογή του, αφού διαφορετικά τα ναυπηγεία, στα οποία και έχει καταλογιστεί από την Κομισιόν ποσό 566 εκατ. ευρώ παράνομων κρατικών ενισχύσεων, θα καταρρεύσουν. Ζήτησε επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας από το προσωπικό να υποστηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο στο Πρωτοδικείο, ενώ ανακοίνωσε ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή έως την εξεύρεση επενδυτή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεσμεύεται να παράσχει χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Διαφορετική άποψη με την κυβέρνηση έχει η διοίκηση της ΕΝΑΕ που έχει προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, ζητώντας 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για αθέτηση των υποχρεώσεών του. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι εφόσον δικαιωθεί στο δικαστήριο, τότε θα βρει και τα χρήματα για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό (χρωστά 160 εκατ. ευρώ σε μισθούς). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου θα καθυστερήσει και αναμένεται να εκδοθεί τον Μάιο – Ιούνιο, δίχως όμως να δημοσιοποιηθεί άμεσα.