«Κεφαλαιώδους» σημασίας για το μέλλον των διμερών σχέσεων είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη σε αμερικανικό έδαφος, συμφώνησαν την Κυριακή οι δύο χώρες, μετά τις δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο σύμβουλος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας (βρίσκεται πάνω ακόμη και από τον υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι), είχε το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, διευκρίνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία είχε στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν με παρόμοιες διατυπώσεις τα ζητήματα της πρώτης σινοαμερικανικής συνάντησης κορυφής της περιόδου Τραμπ.

«Βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τα δύο μέρη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ασία και στον κόσμο», υπογράμμισε ο Γιανγκ, σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

«Η συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τίλερσον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν φείδεται προσπαθειών για την προετοιμασία της».

Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή την πολυτελή έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Η συνάντησή τους φέρεται ότι θα καταδείξει την προσέγγιση μεταξύ των δύο δυνάμεων με φόντο την πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα.