Ως φύλακα της ειρήνης παρουσίασε τον εαυτό του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθεια του να πείσει τους Κούρδους στο Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, να ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος.

«Οι υποστηρικτές του ΡΚΚ διαρκώς διακηρύσσουν ‘ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη’. Όμως τα κενά λόγια μπορούν να φέρουν ειρήνη; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη με εκείνους που κινούνται παντού φέροντας όπλα στα χέρια τους;», τόνισε από βήματος ο κ. Ερντογάν.

«Εμείς είμαστε οι φύλακες της ειρήνης, οι φρουροί των ελευθεριών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που ανέμιζαν τουρκικές σημαίες.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδιαλεχθούμε, να συμβαδίσουμε με όποιον έχει κάτι να πει, ή διαθέτει ένα σχέδιο. Αλλά έχουμε έναν όρο. Δεν θα υπάρχουν όπλα στα χέρια τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία στιβαρή προεδρική εξουσία, ώστε να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί που οι εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες είχαν προκαλέσει στο παρελθόν.

Οι Τούρκοι πολίτες θα επιλέξουν στις 16 Απριλίου εάν επιθυμούν τη μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης (όπως π.χ. στις ΗΠΑ).

Οι επικριτές της συνταγματικής αναθεώρησης θεωρούν ότι δεν έχει τις δικλείδες ασφαλείας άλλων χωρών με προεδρική δημοκρατία, όπως π.χ. η δυνατότητα του κοινοβουλίου να μην δέχεται τον διορισμό υπουργών από τον πρόεδρο ή να τους αποπέμπει.