Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, μετά από παραίνεση της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ακύρωσε τις δύο αποφάσεις του, με τις οποίες ακύρωνε την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης της χώρας να ασκεί τη νομοθετική εξουσία και στερούσε τους βουλευτές από την ασυλία τους.

Η ριζοσπαστική σοσιαλιστική, επικρινόμενη και ως λαϊκιστική, κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του «ώστε να διατηρηθεί η θεσμική ισορροπία».

Η αρχική απόφαση, η οποία είχε ληφθεί την Τετάρτη, είχε καταγγελθεί ως «πραξικόπημα» από την ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, η οποία ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία την Εθνοσυνέλευση.

Μετά την απόφαση της Τετάρτης, τόσο η διεθνής κοινότητα, μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), όσο και διαδηλωτές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει αντιδημοκρατική εκτροπή και είχαν καλέσει τον Νικολάς Μαδούρο και το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξουν στάση και να επιστρέψουν τις εξουσίες στο κοινοβούλιο.

Από την εκλογή της Εθνοσυνέλευσης, τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και η αντιπολίτευση κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τον έλεγχό της, τόσο ο κ. Μαδούρο, όσο και το – φιλικό προς την κυβέρνηση – Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνουν συστηματικά σχεδόν κάθε απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, έχοντας ακυρώσει στην πράξη τη δυνατότητά της να νομοθετεί.