Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του με όρους ανταγωνιστικούς και με στόχο μέρος από τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Εύη Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου και όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει εξαιρεθεί και δεν έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για χαώδη κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο στο πάρτι εργολάβων και ιδιωτών που γινόταν.

Μόνο στην Αττική είναι εγκαταλελειμμένα και ερείπια 650 κτίρια ανέφερε η υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΠΙΚΠΑ.

«Από τα 1.100 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 50% είναι κενά ή αναξιοποίητα, μόλις το 14% από αυτά είναι μισθωμένα και το 6% με ιδιόχρηση. Από τα οικόπεδα, που είναι περίπου 640.000 τμ, το 21% είναι καταπατημένα, ενώ άνω του 60% είναι αναξιοποίητα και μόλις 1% έχει αξιοποιηθεί» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

«Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα πάρτι εργολάβων ιδιωτών που εκμεταλλεύονταν τη δημόσια ακίνητη περιουσία. Ακόμα και μια επισκευή, ήταν αυστηρά συνδεδεμένη με 8-10 ιδιωτικές εταιρίες. Οι ασφαλιστικοί κοινωνικοί φορείς έπρεπε στις συγκεκριμένες εταιρείες να αποταθούν. Οι διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι και το κόστος στο σύστημα λειτουργίας αυξανόταν προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Υπήρχε απαγόρευση μίσθωσης από φορέα σε φορέα στο δημόσιο, ενώ το κόστος επισκευής επιβάρυνε τον ίδιο τον φορέα» είπε.

«Εμείς αποδεσμεύσαμε τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα ίδια την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να εμπλέκονται ενδιάμεσοι ιδιωτικοί φορείς, ενώ καθιερώσαμε τη δυνατότητα μίσθωσης μεταξύ φορέων του δημοσίου» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε την υπουργό Εργασίας να ασχοληθεί με το υλικό 1.000 σελίδων, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη όλη η ακίνητη περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Οπως είπε, η καταγραφή αυτή, που έγινε με εντολή του όταν ήταν υπουργός Υγείας και έμεινε στο συρτάρι, αποδεικνύει ότι υπάρχουν «απίστευτα φιλέτα» που μένουν εντελώς αναξιοποίητα. Παράλληλα, σημείωσε ότι, σύμφωνα με οικονομική μελέτη που έγινε το 2015, εκτιμήθηκε ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει πάνω από τρία δισ. ευρώ.

«Μόνο το ΠΙΚΠΑ Βούλας είναι 240 στρέμματα και εκτείνεται παραλιακά… Υπάρχουν οικόπεδα στην Κηφισιά… Είναι τεράστια η αξία τους» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης. Τόνισε, επίσης, ότι πολλά από τα ακίνητα είναι καταπατημένα ή κακώς αξιοποιημένα. «Λουκιανού και Χάριτος στην Αθήνα, τριώροφο κτίριο, ενοικιάζεται έναντι 100 ευρώ τον μήνα σε επιχειρηματία της νύχτας» σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Κακλαμάνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από