Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ στον Περισσό ρίχνει αυλαία αύριο. Εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και μόλις έναν χρόνο προτού το ΚΚΕ εορτάσει τα δικά του 100 χρόνια, η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής κατά την έναρξη της κορυφαίας διαδικασίας την περασμένη Πέμπτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Plan A του ΚΚΕ. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε αποτίμηση μέσω της εισήγησης – απολογισμού, περιέγραψε τη συγκυρία έξω και μέσα και έθεσε στόχους. Το ενδεχόμενο πολέμου στο Αιγαίο, οι κίνδυνοι από μια «έξοδο» από ευρώ και Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολεμική κατά των «οπορτουνιστικών δυνάμεων» της πέριξ Αριστεράς ήταν τα πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια του παζλ της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου που παρακολουθήσαμε. Για όσους ξέρουν να ξεκλειδώνουν τα «μυστικά» του Περισσού, είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα κατάσταση για το ιστορικό κόμμα, με νέα βάρδια στελεχών και επεξεργασμένη στρατηγική.

Τα στοιχήματα. Η κομματική οικοδόμηση και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι τα κυρίαρχα στοιχήματα. Ας μην ξεχνάμε πως το 2019 θα είναι πια γεγονός τα 20 χρόνια του ΠΑΜΕ, του εργατικού βραχίονα συσπείρωσης ταξικών δυνάμεων εντός εργατικού κινήματος και συνδικάτων. Οχι τυχαία ο Κουτσούμπας έθεσε στόχο μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τον έλεγχο της Απόφασης για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κομματική οικοδόμηση (ιδιαίτερα μέσα στην εργατική τάξη και στους χώρους στρατηγικής σημασίας) αλλά και την ολοκλήρωση της μελέτης για την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, και με αφορμή την πρόσφατη δράση του ΚΚΕ με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, αναζωπυρώθηκε μια κουβέντα γύρω από ζητήματα Ιστορίας. Μια κουβέντα που και το ΚΚΕ επιδιώκει, ακόμη και για ζητήματα ταμπού όπως ο Εμφύλιος ή η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη συνολική έγκριση του αναμορφωμένου πρώτου τόμου της Ιστορίας του Κόμματος που αναφέρεται στην περίοδο από τα χρόνια που προηγήθηκαν της ίδρυσής του μέχρι το 1949. Ξεχωρίσαμε δέκα στιγμές, σκέψεις, σκηνές με άξονα το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.

«Κόμμα παντός καιρού»

Ο στόχος για «κόμμα παντός καιρού», που παραμένει προς κατάκτηση για τις δυνάμεις του ΚΚΕ, εντυπωσιάζει. Ο όρος είναι εντελώς πρωτότυπος και αποτελεί μια «καινοτομία» στη γλώσσα του Περισσού. Το ΚΚΕ βάσει και διεθνών εκτιμήσεων παραμένει ένα κόμμα νέου τύπου με λενινιστικά χαρακτηριστικά και αταλάντευτο στόχο τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Ο όρος «παντός καιρού» υποδηλώνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα που οφείλει να επιδείξει στις πιο πρωτότυπες νέες εποχές που προσεχώς θα έχουμε. Ας μην ξεχνάμε πως από το προηγούμενο Συνέδριο του ΚΚΕ (2013) μέχρι τώρα προέκυψε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί πέτυχε ο Κουτσούμπας

Επιτυχημένη θεωρείται η τετραετία που κλείνει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ως γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο διάδοχος της Αλέκας Παπαρήγα δεν θεωρείται οργανικός διανοούμενος του Κόμματος, ούτε πληθωρικός. Είναι όμως εύληπτος ο λόγος του, σοβαρός, γήινος και έχει μεγάλη εμπειρία κομματικής οικοδόμησης, βασικό κριτήριο για τον Περισσό και το Πολίτμπιρό του. Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται αύριο η επανεκλογή του.

99,3%

Ολοι πάντοτε υπέρ! Θετική ψήφο στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης έδωσε το 99,3% των κομματικών μελών. Κατά ψήφισε το 0,2% των μελών και λευκό το 0,5%. Στις Συνδιασκέψεις των Τομεακών, της Περιφερειακής και των Οργανώσεων Περιοχής υπέρ ψήφισε το 99,9% των αντιπροσώπων, κατά το 0% και λευκό το 0,1%. Στις Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, υπέρ ψήφισε το 99,7% των μελών, κατά το 0,05% και λευκό το 0,25%. Στον προσυνεδριακό διάλογο «Ριζοσπάστη και ΚΟΜΕΠ» έλαβαν μέρος 262 μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τις «Θέσεις» της ΚΕ πήραν 80.000 άνθρωποι. Εγιναν 850 ανοιχτές συγκεντρώσεις και συσκέψεις για τη συζήτηση των θέσεων, με τη συμμετοχή 23.000 φίλων του ΚΚΕ.

90+

Πάνω από 90 εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο έστειλαν μηνύματα για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Είναι γνωστό πως ο Περισσός μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων έχει λάβει σχεδόν τον πιο πρωτοπόρο ρόλο στον διεθνή συντονισμό κομμάτων με τις ίδιες ιδέες και την προσήλωση στον μαρξισμό – λενινισμό. Η συμβολή του στελέχους και μέλους της ΚΕ Ελισαίου Βαγενά θεωρείται καθοριστική.

Ο Μπελογιάννης

Στην είσοδο του Περισσού αυτές τις ημέρες έχει στηθεί μια έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφιών από την ιστορία του ΚΚΕ και των αγώνων του. Ανάμεσα σε άλλα, μια σειρά επιστολών και αντικειμένων του Νίκου Μπελογιάννη, όπως τα μαύρα γάντια του και το πιστόλι του από την εποχή που υπήρξε επίτροπος. Το πιστόλι προσφάτως εξετέθη για μερικές ώρες και στο νεοσύστατο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και μετά επεστράφη στον Περισσό – για λόγους ασφαλείας, όπως ειπώθηκε – προκαλώντας την οργή πολλών όμως, όπως και του γιου του Νίκου Μπελογιάννη. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα κειμήλια ανήκουν στον Περισσό αφού ο Μπελογιάννης υπήρξε στέλεχος του Κόμματος. Πάρα πολλά από αυτά βέβαια εκτίθενται ήδη στην Αμαλιάδα.

Συσπείρωση

Μην ψάχνετε πλατφόρμες και ρεύματα εντός ΚΚΕ. Η καθολική ψήφιση των Θέσεων του Συνεδρίου και η μέγιστη συσπείρωση σε αυτή τη φάση είναι γεγονός. Το βέβαιο είναι πως από το 19ο Συνέδριο έχει αρχίσει μια διαδικασία ανανέωσης σε όλα τα κομματικά όργανα. Λογικό. Η γενιά του ΕΑΜ εκλείπει βιολογικά. Και η γενιά των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου στην πλειονότητά της δεν παρέμεινε στο ΚΚΕ. Η νέα γενιά στελεχών του είναι αυτή που συμμετείχε στην ΚΝΕ ή στο Κόμμα κατά τη φάση της ανασυγκρότησης του 1989 – 1991.

Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι δεδομένη η πολεμική του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ, από παλιά. Ούτε πρόσκληση δεν γινόταν σε στελέχη της Κουμουνδούρου για τα συνέδρια. Ο Νίκος Βούτσης ήταν το πρώτο πρόσωπο της ανανεωτικής Αριστεράς που πέρασε την πόρτα του Περισσού μετά το 1990 και με αφορμή την έναρξη του 20ου Συνεδρίου. Ο ίδιος όμως ήλθε με την θεσμική του ιδιότητα, ως Πρόεδρος της Βουλής. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο και τους βασικούς ξένους συμμάχους του. Το «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, η «ιδεολογική διαφοροποίησή» του από τη ΝΔ, του έδινε τη δυνατότητα να αποπροσανατολίζει και να εξαπατά επαναλαμβανόμενα τα λαϊκά στρώματα, καθώς και να αμβλύνει τις λαϊκές αντιστάσεις», λέει ο Περισσός.

Και στα social media

«Οργάνωση συζήτησης στην ΚΕ για την προπαγάνδα και τις μορφές της, ειδικά για την ανάπτυξη της δουλειάς και της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», τα διαδικτυακά μέσα του κόμματος και την αναβάθμιση της παρέμβασής μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Εχει σημασία ο στόχος του ΚΚΕ όπως ξεδιπλώνεται από την εισήγηση. Την εποχή του twitter και του facebook, η αρχική αμηχανία ή ο αρνητισμός του ΚΚΕ θα δώσουν τη θέση της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην οργανωμένη παρέμβαση νέου τύπου.

Πόλεμος

Πάντα οι εκτιμήσεις του Περισσού έχουν ενδιαφέρον και προκαλούν συζήτηση. Πολύ περισσότερο για θέματα ενδεχόμενων συρράξεων με άξονα και την Ελλάδα. «Το ερώτημα “Τι εκτίμηση έχουμε; Οδεύουμε προς έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή όχι;” δεν μπορεί να απαντηθεί απλοϊκά. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστούν οι τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις ως έκφραση και αποτέλεσμα των οξυμμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, με πιθανά θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία, τη Βαλτική, την Αρκτική και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» είπε ο Κουτσούμπας κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, στην εισήγηση της ΚΕ, και τα συμπεράσματα δικά σας.

Για το ευρώ

Αλλά και για το ευρώ και τις πιθανές εκδοχές ή εκβάσεις από αυτό, το ΚΚΕ αιφνιδίασε και όσους δεν έχουν εικόνα των επεξεργασμένων θέσεών του. Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, ο Περισσός ξεκαθάρισε το ζήτημα. «Κοροϊδεύουν συνειδητά τον λαό όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός πιο υποτιμημένου νομίσματος μπορεί να αποτελέσει κρίκο βελτίωσης της ζωής του λαού μέσω της ώθησης που θα δώσει στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη, αν επιτευχθεί σε μια πορεία, δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ανάκαμψη μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, δεν θα ωφελήσει τον λαό. Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού» αναφέρει η εισήγηση του ΚΚΕ που βλέπει το θέμα με γνώμονα ριζικές αλλαγές, όχι μόνο στο πεδίο του νομίσματος.