Η ελληνική μόδα βλέπει το μέλλον της στο παρελθόν. Αλλά και σε τιμητικές χειρονομίες νεότερων δημιουργών σε πρόσωπα που ξεχώρισαν σε άλλες εποχές. Προσπαθεί επίσης να κάνει γέφυρες με τη σύγχρονη πραγματικότητα εισάγοντας στο Ζάππειο στιγμιότυπα μιας συλλογής από τις πολλές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Μιλάνο. Ισως είναι μια ευνοϊκή σύμπτωση για τη διοργάνωση της «Athens XClusive Designers Week» ότι η «documenta14» ανοίγει μόλις τέσσερις ημέρες μετά το χθεσινό ξεκίνημά της. Ηδη η Αθήνα υποδέχεται τους επαγγελματίες της σύγχρονης τέχνης από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα στους οποίους πολλοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν τα παράλληλα φαινόμενα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.

Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, λοιπόν, η ελληνική μόδα ξεκίνησε να παρουσιάζει στο Ζάππειο τα παλιά και τα νέα της ονόματα. Με επίτιμους καλεσμένους τους αδελφούς Ντιν και Νταν Κάτεν της συλλογής DSquared2. Οι οποίοι άνοιξαν τη φετινή διοργάνωση παρουσιάζοντας μία συλλογή-περίληψη του θέματος που έδειξαν στην πρόσφατη χειμερινή Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες δημιουργούς της σύγχρονης παραγωγής. Με τις Ορσαλία Παρθένη, Εύη Γκριντέλα, Ολγα Καραβερβέρη και Σήλια Δραγούνη να δείχνουν στο περιστύλιο εναλλαγές του δυναμικού και ρομαντικού ύφους της δουλειάς τους. Οσο για τον Βασίλη Ζούλια, κλείνει μεθαύριο Δευτέρα εντός του Εθνικού Κήπου ραντεβού με τις θαυμάστριες της νοσταλγικής ματιάς του. Μέσα στο σιδερένιο περίπτερο του 1850 ανεβάζει το προσωπικό του ενδυματολογικό αφήγημα, χειροποίητα τελειοποιημένο από τις συνεργάτιδες του ατελιέ του. Πρωταγωνιστεί η αύρα της Μάρας Δεσύπρη, ξεχωριστής φυσιογνωμίας του ελληνικού μόντελινγκ της δεκαετίας του ’80.

Από το Σουφλί στο Κολωνάκι

Μια νέα ματιά πάνω στα δημοφιλή σχέδια του Γιάννη Τσεκλένη επιχειρεί η σημερινή απογευματινή παρουσίαση στο Κολωνάκι τριών νέων ελλήνων δημιουργών οι οποίοι συνδιαλέγονται μαζί του.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη και ο Αγγελος Μπράτης, μαζί με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ντόλυ Μπουκογιάννη, επανερμηνεύουν ορισμένα από τα ζωγραφικά του σχέδια. Τα οποία μάλιστα τη δεκαετία του ’70 εξάγονταν και διακοσμούσαν βιτρίνες σε πολυκαταστήματα του Λονδίνου και τις Νέας Υόρκης. Σήμερα τα σχέδια του Γιάννη Τσεκλένη συνθέτουν μια συλλογή από φορέματα και κοσμήματα που ακολουθούν τις λεπτομέρειες της χρωματικής αισθητικής του διατηρώντας ταυτόχρονα τη σχεδιαστική άποψη του καθενός σύγχρονου δημιουργού. Τα φορέματα είναι τυπωμένα στο Σουφλί σε ελληνικό μετάξι από το Silk House Tsiakiris και τα κοσμήματα δουλεμένα σε χρυσό με πολύτιμες πέτρες. Τα i-D Concept stores παρουσιάζουν έως τις 29 Απριλίου τη νέα συλλογή μαζί με την έκθεση των πρωτότυπων σχεδίων του ντιζάινερ που προσέγγισε μοτίβα γεωμετρικής και κλασικής αρχαιότητας και τα προσάρμοσε στο ύφος ποπ της δικής του μοντέρνας εποχής.