Αύξηση της κερδοφορίας του το 2016, παρουσιάζει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας όπως αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και του γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, ανέφερε ότι η αύξηση της κεδροφορίας είναι αποτέλεσμα του νέου σχεδιασμού της διοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε στενή συνεργασία με τους εμπόρους, με βασικό άξονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση οργανικών και ανακυκλώσιμων. Επίσης αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες δράσεις για την ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εθνικής πολιτικής εξαγωγών στον τομέα των νωπών αγροδιατροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ψυκτικών χώρων, στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και δράσεων, στη δημιουργία άξονα συνεργασίας μεταξύ των τριών κεντρικών αγορών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και στην ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων δομών για τη διεύρυνση της αγοράς και την ένταξη νέων επιχειρήσεων και κατηγοριών προϊόντων. Ειδική αναφορά έγινε και στην μετατροπή του χώρου της ΚΑΑ σε επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου, που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και τις εγκαταστημένες σε αυτόν επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Αγοράς, με τη συμμετοχή στελεχών του οργανισμού, εργαζομένων και επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος του οργανισμού Μιχάλης Μυτιληνάκης, στον χαιρετισμό του, έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες συμβολής του οργανισμού στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή του ΟΚΑΑ στην επίτευξη των βασικών στόχων του υπουργείου, που είναι η τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προαγωγή της καινοτομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδημητρίου και στον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί ο οργανισμός, με υλοποίηση σειράς δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως και στις προοπτικές του να εξελιχθεί σε σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο logistics, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό όλων των σταδίων διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Ακολούθησε η ομιλία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, ο οποίος είπε ότι ο ΟΚΑΑ αποτελεί θετικό παράδειγμα δημόσιας παρουσίας. Μάλιστα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, αλλά και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας των χονδρεμπορικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένους φορείς υποδοχής, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία, αλλά και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας (ΣΕΚΛΑ), Στέφανος Κυρλής, επισήμανε ακολούθως ότι εμπόδιο σε όλη τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στον ΟΚΑΑ, αποτελεί το παρεμπόριο, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη του υγιούς και καθαρού εμπορίου και προκαλώντας μεγάλη απώλεια εσόδων.

Ο κ. Κυρλής, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη ψυκτικών χώρων στην ΚΑΑ, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου όγκου νωπών προϊόντων σε καθημερινή βάση και αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Τέλος, ο Νίκος Μπουμπουρής, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα του συλλόγου για επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο «αδίκως καταργήθηκε το 2014».