Η νορβηγική τράπεζα DNB ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πούλησε το μερίδιό της του δανεισμού τραπεζών που χρηματοδοτούν τον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό Dakota Access, θέτοντας τέλος στη συμμετοχή της στο έργο το οποίο έχει αντιμετωπίσει σφοδρή αντίσταση από τους ιθαγενείς και περιβαλλοντικές ομάδες.

Η DNB ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου Energy Transfer Partners LP, το οποίο θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τις βόρειες πεδινές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών (ξεκινώντας από τη Βόρεια Ντακότα) στις κεντρικές πολιτείες και από εκεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους, μεταξύ άλλων, της εθνοτικής ομάδας των Σιού και της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό, η DNB αποφάσισε να αποσυρθεί από το έργο.

«Με την πώληση του μεριδίου μας επιθυμούμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους έργα οι γηγενείς πληθυσμοί που επηρεάζονται και να ακουστούν οι γνώμες τους», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της τράπεζας Χάραλντ Σέρκ-Χάνσεν.

Και η γερμανικήING

«Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες διαβουλεύσεων με τους συμμετέχοντες στο έργο, το αποτέλεσμα της διαδικασίας υποδεικνύει ότι ήταν ανεπαρκείς», πρόσθεσε.

Σε παρόμοια εξέλιξη στις 21 Μαρτίου, η γερμανική τράπεζα ING ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει το μερίδιό της, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων (111 εκατ. ευρώ), του δανεισμού χρηματοδότησης του έργου.

Εκπρόσωπος της νορβηγικής DNB αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέγεθος του δανείου που ανήκε στη τράπεζα ή τον αγοραστή του.

Η νορβηγική καθημερινή εφημερίδα Aftenposten ωστόσο έχει μεταδώσει ότι το δανειακό ποσό χρηματοδότησης του αγωγού που ανήκε στην DNB ήταν 2,8 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (305 εκατ. ευρώ), σχεδόν 10% του κόστους του έργου.