Μετά το γιουγκοσλαβικό μοντέλο που ναυάγησε (Σάκοτα, Ζντοβτς), η μπασκετική ΑΕΚ δίνει τα ηνία στον 47χρονο Σωτήρη Μανωλόπουλο ακολουθώντας το μοτίβο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Πριν από μερικά χρόνια ο ευθύς στις δημόσιες τοποθετήσεις του Βαγγέλης Αλεξανδρής είχε κάνει μια αιχμηρή δήλωση υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι προπονητές ανεβαίνουν με ασανσέρ!». Το βέβαιο είναι ότι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο οποίος διαδέχεται τον Γιούρι Ζντοβτς στην τεχνική ηγεσία μιας ομάδας που επιθυμεί διακαώς να ξαναγίνει μεγάλη, επέλεξε… τις σκάλες για να φτάσει ώς τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του.

Εχοντας εργαστεί ως ασίσταντ κόουτς στο Περιστέρι (Ζούρος), στον Μακεδονικό (Καλαφατάκης), στο Μαρούσι (Κακιούσης, Ρούσο, Μαρκόπουλος, Μπαρτζώκας, Αλεξανδρής), στον Αρη (Αλεξανδρής), στον Παναθηναϊκό (Πεδουλάκης, Ιβάνοβιτς), στην ΑΕΚ (Σάκοτα, Ζντοβτς) και την Εθνική Ανδρών (Ζούρος), αλλά και ως πρώτος προπονητής στο Τριφύλλι μετά την απόλυση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο 47χρονος τεχνικός έχει κάνει το «αγροτικό» του και με το παραπάνω. «Ηταν έτοιμος από καιρό. Του το είχα πει, μάλιστα, να αναλάβει πρώτος στο Μαρούσι όταν εγώ αποχώρησα το καλοκαίρι του 2011, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές και προτίμησε να με ακολουθήσει στον Αρη», γυρίζει τον χρόνο πίσω μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος πίστευε τόσο πολύ στις δυνατότητες του νεαρού κόουτς ώστε για να τον πάρει στον Αρη είχε κόψει χρήματα από το δικό του συμβόλαιο!

Εξι χρόνια αργότερα είναι η σειρά του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλου να ακολουθήσει το μοτίβο των ελλήνων ασίσταντ κόουτς οι οποίοι εργάζονται ως πρώτοι προπονητές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όπως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (Ολυμπιακός), ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ο Γιώργος Μπαρτζώκας (Μπαρτσελόνα), αλλά και οι Στέφανος Δέδας (Γκαζιαντέπ) και Φώτης Κατσικάρης (Μούρθια), ανταμείβοντας τον Μανωλόπουλο για τις ικανότητες και την ποιότητα του χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και την ευθύνη να στηρίξει δυναμικά το νέο πρότζεκτ που επιλέγει ούτως ώστε να οδηγήσει την ΑΕΚ στην εκπλήρωση των υψηλών στόχων της σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με τον Ντράγκαν Σάκοτα και τον Γιούρι Ζντοβτς η υπομονή του Μάκη Αγγελόπουλου εξαντλήθηκε προτού εκπνεύσουν τα συμβόλαιά τους. Μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει με τον Μανωλόπουλο τις δύσκολες βραδιές που νομοτελειακά θα προκύψουν τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η ΑΕΚ δεν έχει τη δυνατότητα να ψωνίζει έλληνες και ξένους παίκτες από το πρώτο ράφι όπως κάνουν οι παραδοσιακές δυνάμεις Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός που μονοπωλούν και τους εγχώριους τίτλους.