Ο στόχος είναι να πάρει μπρος η οικονομία. Γνωστή είναι άλλωστε η ατάκα «ιt’s the economy, stupid», δηλαδή «είναι η οικονομία, ηλίθιε» που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον με αντίπαλο τον πατέρα Μπους. Εκτοτε η φράση χρησιμοποιήθηκε με πολλές παραλλαγές (ενίοτε και φαρμακερές, όπως αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα «είναι η εφαρμογή των συμφωνιών, ηλίθιε» στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2016).

Τώρα ήρθε η σειρά πολλών ελλήνων πολεοδόμων να χρησιμοποιήσουν τη δική τους παραλλαγή, «είναι η αξιοποίηση – αναδιάρθρωση του δημόσιου χώρου, ηλίθιε». Κι όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν ανακάλυψαν το… φεγγάρι. Απλώς ακολουθούν την ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – πολιτική που τις τελευταίες δεκαετίες δίνει έμφαση στα κέντρα των πόλεων.

Λεφτά υπάρχουν. «Η Αθήνα είναι είναι μια πόλη όπου ο δημόσιος χώρος – εξαιτίας της κρίσης – υπέστη πολύ μεγάλη υποβάθμιση. Ετσι, είναι αυξημένη η ανάγκη για επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο» υποστηρίζει ο καθηγητής Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κώστας Σεράος. «Και η δικαιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα δεν ευσταθεί, αφού στο Πράσινο Ταμείο υπάρχουν γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ γι’ αυτές τις επεμβάσεις» τονίζει.