Επιβατικό αεροσκάφος με 45 επιβαίνοντες έπεσε σε όχημα της πυροσβεστικής και συνετρίβη κατά την προσγείωσή του εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών στην πόλη Γουάου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νότιου Σουδάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 37 άνθρωποι.

«Ασθενοφόρα μετέφεραν την πλειονότητα των επιβατών από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο», όπου προσφέρθηκαν «οι πρώτες βοήθειες» σε 37 επιβαίνοντες, δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης της Πολιτείας Γουάου, Μπόνα Γκαουντένσιο.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε την κατάσταση των υπόλοιπων 8 επιβαινόντων, διαβεβαίωσε όμως πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός.

Σύμφωνα με τον Πολ Τσαρλς, μηχανικό στο αεροδρόμιο, και τον Λόρενς Γιούνισεν, δημοσιογράφο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Η Φωνή της Ελπίδας, που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάποιοι από τους επιβάτες κατάφεραν να βγουν μόνοι τους από το αεροπλάνο στο οποίο ξέσπασε φωτιά μετά τη σύγκρουσή του με το πυροσβεστικό όχημα.

Ο,τι απέμεινε από την άτρακτο

Σύμφωνα με τον Τσαρλς, το ατύχημα πιθανόν οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες: «Η ορατότητα δεν ήταν καλή και (το αεροσκάφος) προσγειώθηκε από ανατολάς προς δυσμάς και συνετρίβη στον διάδρομο. Ο καιρός ήταν άσχημος. Πιστεύω ότι ο πιλότος δεν έβλεπε καλά τον διάδρομο».

«Ορισμένοι άνθρωποι βγήκαν μόνοι τους από το αεροπλάνο, άλλους τους έβγαλαν. Μόνο το πίσω τμήμα του έχει απομείνει, το υπόλοιπο κάηκε», πρόσθεσε.

Ο Γκέιμπριελ Ενγκάνγκ, διευθυντής της South Supreme Airlines, στην οποία ανήκε το αεροπλάνο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε αυτό επέβαιναν «40 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος». Πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα της χώρας, Τζούμπα, προς τη Γουάου.

Το αεροπορικό ατύχημα είναι το δεύτερο μέσα σε 18 μήνες στο Νότιο Σουδάν, μια από τις νεότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Τον Νοέμβριο του 2015, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε και επιβάτες, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Τζούμπα. Οι αρχές έκαναν λόγο για 36 νεκρούς.