Η διαρροή από το Ελιζέ συνεχίζεται. Στη λίστα των γάλλων Σοσιαλιστών που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στον Μπενουά Αμόν για να στηρίζουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν προστέθηκαν την Τρίτη η υφυπουργός Βιοποικιλότητας Μπαρμπαρά Μπομπιλί και Μπερνάρ Πουανιά, ειδικός σύμβουλος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πουανιά δικαιολόγησε την επιλογή του επισημαίνοντας ότι οι δεσμεύσεις του Μακρόν «είναι πιο κοντά» στις πεποιθήσεις του. Λίγες ώρες μετά το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για τις γαλλικές εκλογές, στο οποίο αναδείχτηκε «νικητής» ο Μακρόν, ο Πουανιά υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας είναι ο μοναδικός που φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στον β’ γύρο και να αποτρέψει μία μονομαχία ανάμεσα στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γαλλίδα υφυπουργός ήταν το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που μετά το ντιμπέιτ ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει τον αριστερό Μπενουά Αμόν, ο οποίος έχει χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

«Αποφάσισα έπειτα από σοβαρή σκέψη να υποστηρίξω την προσπάθεια, το πρόγραμμα και την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε η Πομπιλί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, επιδοκιμάζοντας την επιθυμία του Μακρόν να προωθήσει έναν θετικό ρόλο για τη Γαλλία στην Ευρώπη και να κρατήσει την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μακριά από την εξουσία.

Ο ανεξάρτητος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και σύμβουλος του Ολάντ ο οποίος δεν έχει εκλεγεί ποτέ, ήταν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ο πιο πειστικός στο τρίωρο ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε κυριότερων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο παρακολούθησαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το ένα πέμπτο του γαλλικού εκλογικού σώματος.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Μακρόν συγκρούστηκε για τη μετανάστευση και την Ευρώπη με την κυριότερη αντίπαλό του, τη Λεπέν, πετυχαίνοντας καθαρό προβάδισμα απέναντί της, καθώς και με τον άλλο κύριο αντίπαλό του, τον συντηρητικό Φιγιόν, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου έχει υποστεί πλήγμα από το σκάνδαλο Penelope Gate, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

«Υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Μακρόν θα είχε καλή επίδοση λόγω της σχετικής απειρίας του, αλλά η δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ τον δείχνει να προηγείται», είπε ο αναλυτής της τράπεζας DZ Ρενέ Άλμπρεχτ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και εβδομάδες τη Λεπέν και τον Μακρόν να ξεχωρίζουν μακράν από τους υπόλοιπους σε μια εκλογική αναμέτρηση γεμάτη πολλές στροφές, η οποία διεξάγεται με υπόβαθρο την υψηλή ανεργία και μια αδύναμη ανάπτυξη.