Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.
Υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων, συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο.
Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της εχθρικής στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος στην G20 και έχει εργαστεί σκληρά για να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη, προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει το θέμα.
«Οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει» σχολίασε ο Σόιμπλε.
Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετείχαν στη σύνοδο διαπίστωσαν επίσης καλούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από