Ακούγεται τετριμμένο, ενδεχομένως και παλαιομοδίτικο, αλλά αποτελεί μια σύγχρονη ποδοσφαιρική αλήθεια: «Οι σημερινοί παίκτες δεν παίζουν για τη φανέλα και δεν νιώθουν την αγωνία του οπαδού στα ντέρμπι». Το λένε και το ξαναλένε όσοι (κυριολεκτικά) έχουν ματώσει τις φανέλες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στα μεταξύ τους παιχνίδια. Δεν υφίσταται πια το δέσιμο του ποδοσφαιριστή με την ομάδα και τους φιλάθλους διότι έχουν πάψει να υπάρχουν εμβληματικοί παίκτες. Οι περισσότεροι άλλωστε είναι πλέον περαστικοί. Αρκεί μια ματιά στα σημερινά ρόστερ για να αντιληφθεί κάποιος ότι από τους περίπου 50 άσους που ανήκουν στους Πρασίνους και στους Ερυθρολεύκους ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα από δύο ντέρμπι Αιωνίων!

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Κάρλος Ζέκα, ο οποίος διανύει την έκτη σεζόν του στην Ελλάδα (αγωνίστηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011) και αριθμεί δέκα συμμετοχές απέναντι στους Πειραιώτες. Ακολουθεί με επτά παρουσίες ο Σεμπάστιαν Λέτο, ο οποίος έχει έξι ως παίκτης του Τριφυλλιού και μία ως Ερυθρόλευκος. Ο Αργεντινός μάλιστα είναι εκείνος που έχει καταγράψει την παλαιότερη συμμετοχή σε ντέρμπι όντας όμως παίκτης του Ολυμπιακού τον Νοέμβριο του 2008. Από εκεί και πέρα, για τον ΠΑΟ ο Μάρκους Μπεργκ, ο Γιώργος Κουτρουμπής και ο Λουκ Στιλ έχουν από τέσσερις παρουσίες, όσες και οι πιο έμπειροι των Πειραιωτών Τσόρι Ντομίνγκες και Στέφανος Καπίνο. Ο 23χρονος γκολκίπερ, όπως και ο Λέτο, ανήκει στην κατηγορία όσων τόλμησαν να αλλάξουν στρατόπεδο. Επαιξε σε τρία ντέρμπι με το Τριφύλλι, ενώ στο ματς του πρώτου γύρου στο Γ. Καραϊσκάκης τέθηκε πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον σύλλογο στον οποίο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Από τρεις συμμετοχές έχουν ο Αλμπέρτο Μποτία και ο Κώστας Φορτούνης και από εκεί και πέρα το χάος και για τις δύο ομάδες, καθώς η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών δεν έχει πάρει ακόμη το βάπτισμα του πυρός.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από το υπάρχον ρόστερ των Αιωνίων μόνο ο Ντομίνγκες έχει κατορθώσει να σκοράρει στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι μόνοι εν ενεργεία Πράσινοι σκόρερ (Μπεργκ 2, Ζέκα, Λέτο) έχουν βρει δίχτυα στο Γ. Καραϊσκάκης όπως και οι Ερυθρόλευκοι Μποτία, Ελιονούσι, Καμπιάσο και Ντα Κόστα.