Το Φεστιβάλ του Κινητήρα επιστρέφει για όγδοη χρονιά, αυτή τη φορά με θεματική ομπρέλα τον έρωτα. Γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και νεοσύστατες ομάδες από τον χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών περιλαμβάνονται στις φετινές συμμετοχές του. Με έναν έως τέσσερις καλλιτέχνες επί σκηνής, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα μέγιστης διάρκειας 25 λεπτών έργα τους στο κοινό, το οποίο φέτος θα είναι ο κριτής.

«Το “In Progress” ξεκίνησε μια μέρα που σκεφτόμασταν πώς θα μπορούσαμε να είμαστε πιο εξωστρεφείς, όχι μόνο μέσω των residencies όπου γνωρίζουμε ξένους και νέους καλλιτέχνες, αλλά και μέσω ενός θεσμού για να γνωρίσουμε έλληνες καλλιτέχνες που δεν θα έρθουν στον Κινητήρα για μάθημα ή σεμινάριο» λέει η χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα Αντιγόνη Γύρα. «Ο Κινητήρας είναι ένας χώρος που πρέπει να είναι ανοιχτός στην έρευνα, στον πειραματισμό, στη δημιουργική διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Οπότε γι’ αυτό ορίσαμε και τη λέξη “In Progress”. Δεν περιμένουμε τελικό αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει ο δημιουργός να μπορεί να είναι ανοιχτός και να μπορεί να εισπράξει από τον κόσμο».

Ερωτας και αντίσταση. «Η έννοια της θεματικής έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια», συνεχίζει η Αντιγόνη Γύρα. «Επειδή χάνουμε τον έρωτα από τη ζωή μας –τον έρωτα όχι μόνο απέναντι σε ένα πρόσωπο αλλά στην ίδια τη ζωή, σε ένα όραμα, στη φύση –δεν βρίσκουμε δύναμη να αντισταθούμε και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Γιατί έχουμε γίνει ανέραστοι. Σε αυτή την ιδέα ειπώθηκε αυτή η ομπρέλα του έρωτα και της αντίστασης να καλύψει όλες μας τις δράσεις».

Μεγάλη συμμετοχή. «Παρά τις δυσκολίες, κάθε χρόνο σκεφτόμαστε αν μπορούμε να το διοργανώσουμε ή όχι γιατί δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από την πολιτεία ή από ιδιώτες χορηγούς. Πέρυσι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να γίνει πιο διεθνές, μιλήσαμε με πρεσβείες, με φορείς, με δήμους, το κάναμε ανοιχτό στους δρόμους και κράτησε έναν ολόκληρο μήνα. Φέτος είναι σε μια πιο σύντομη εκδοχή, ένα διήμερο, προκειμένου να μην το κάνουμε καθόλου. Ευτυχώς, το «In Progress» είναι σαν τον χαμαιλέοντα και προσαρμόζεται ανάλογα με τη χρονιά. Φέτος, είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και τολμώ να πω ότι είχαμε χρόνια να πάρουμε τόσο δυναμικές προτάσεις».

Με ελεύθερη συνεισφορά. «Δεν σημαίνει ελεύθερη είσοδος, ούτε ότι βάζω τα ψιλά μου ή τα περισσεύματά μου, αλλά συνεισφέρω ελεύθερα ανάλογα με την οικονομική μου δυνατότητα στην προσπάθεια που έχουν κάνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Γι’ αυτό το φεστιβάλ έχουν δουλέψει πάνω από πενήντα άνθρωποι. Εχει σημασία πώς αξιολογείς αυτό που πας να δεις και με τον οβολό σου, γιατί πλέον θεωρούμε ότι πάμε στο θέατρο και πρέπει να έχουμε πρόσκληση. Δεν είμαστε χομπίστες, βιοποριζόμαστε μέσα από την τέχνη και δεν οραματιζόμαστε μόνο. Η τέχνη είναι για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα. Πρέπει και το κοινό να συνεισφέρει με αυτή την έννοια».

Info

Κινητήρας, σήμερα και αύριο 19 Μαρτίου στις 20.00. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά, απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Λαμβάνουν μέρος: Ομάδα Almalibre.co – Αναστασία Μπρουζιώτη, Ομάδα A(r)CT – Ελένη Παπαϊωάννου, Ομάδα ΜΟΝΟΡΟΔΟ – Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber, Ζωή Παπαδοπούλου, Ομάδα Scraps – Βασιλική Σκευοφύλαξ και Μάριος Σουγιουτζόγλου, Ομάδα Φ/2 – Βαρβάρα Μπαρδακά και Φώτης Τσαλουμάς, Ομάδα Yellow – Μαρία Ζαχαρογιάννη