Απέρριψε τον Αραούχο

Τυφώνας Αραούχο χτύπησε το ελληνικό πρωτάθλημα. Στο μίζερο και απαξιωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο η ποιότητα του Αργεντινού ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Το χτύπημα που έκανε στην μπάλα για το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ στο ματς με τον ΠΑΟΚ στα μέρη μας το βλέπουμε μόνο όποτε η τηλεόραση έχει Champions League ή ματς από κάποιο ξένο πρωτάθλημα.

Για αυτό άλλωστε η εμφάνιση του 25χρονου σήκωσε πολλή σκόνη. Περισσότερη και από την εκκωφαντική νίκη (3-0) της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ. Ο Αργεντινός είναι παίκτης πρώτης γραμμής και λάμπει. Ολες αυτές τις ημέρες γράφονται και λέγονται πάρα πολλά για τον τρόπο και τις πιθανότητες που έχουν οι Κιτρινόμαυροι για να κρατήσουν τον παίκτη της Λας Πάλμας στην Ελλάδα. Ανθρωποι που ξέρουν την πιάτσα και δεν εκφράζουν ευσεβείς πόθους προς τέρψιν των οπαδών, εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα της στήλης.

Το θέμα είναι ότι ο παίκτης είχε προταθεί στον ΠΑΟΚ. Ναι, πριν καταλήξει στην ΑΕΚ ο Αραούχο χτύπησε την πόρτα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο ο Βλάνταν Ιβιτς (φωτογραφία) θεώρησε πως ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα του ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, ο οποίος όντως είναι παίκτης με πολλά προσόντα και αίσθηση του γκολ, παρά ο Αραούχο. Ετσι η Τούμπα υποδέχτηκε τον Σέρβο άσο και η ΑΕΚ τον Αραούχο, ο οποίος έριξε δύο τεμάχια στην ομάδα που δεν τον επέλεξε.

Διαμάντια από τους ορκωτούς λογιστές

Εχω συνέχεια για το εξώδικο που έστειλε ο ΕΣΑΚΕ στον τέως πρόεδρό του Γιώργο Χαλβατζάκη, για το οποίο έγραψα την περασμένη εβδομάδα. Αντίστοιχα μεγάλο ποσό, για το οποίο δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά, εμφανίζεται και για τον πρώην πρόεδρο Βασίλη Οικονομίδη. Στον τελευταίο ο ΕΣΑΚΕ δεν έχει στείλει εξώδικο, σύμφωνα με όσα έχω πληροφορηθεί. Αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Εμαθα λοιπόν πως υπάρχει στον Σύνδεσμο έκθεση που έχουν δώσει ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό τα βιβλία του. Μάλιστα τα συμπεράσματα των ορκωτών τα διάβασε σε συνεδρίαση του ΔΣ ο παραιτηθείς πρόεδρος Μιχάλης Μελής. «Είναι στη διάθεσή σας. Οποια ΚΑΕ την επιθυμεί μπορεί να τη λάβει» είχε πει ο πρόεδρος. Το εντυπωσιακό είναι πως ούτε μία ΚΑΕ δεν τη ζήτησε για το αρχείο της!

Μεγάλο πάρτι

Το ποσό που αναγράφεται για τη χρήση του 2014 και του 2015 είναι 41.336 ευρώ για τον Γιώργο Χαλβατζάκη, ενώ για τον Βασίλη Οικονομίδη υπάρχει ποσό της τάξης των 20.840 ευρώ που επίσης δεν δικαιολογείται από παραστατικά. Προσέξτε, ορισμένα ποσά είναι έξοδα, δεν είναι παράλογα, αλλά απλώς δεν έχουν έγκριση από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που ορθώς ορισμένοι μέσα στον Σύνδεσμο έφθασαν σε σημείο να χαρακτηρίζουν δημοσίως «μεγάλο πάρτι».

Μιλάμε για μηνιαίο ποσό που είχε προεγκριθεί για τα «έξοδα παράστασης», αλλά στο τέλος του μήνα εμφανίζονταν επιπλέον ποσά για έξοδα κίνησης και δημοσίων σχέσεων. Για να γίνει κατανοητό, εμφανίστηκε έγκριση για ποσό ας πούμε 1.500 ευρώ για έξοδα παράστασης, στο τέλος του μήνα όμως κατετίθεντο δικαιολογητικά για φαγητά, καφέδες και άλλα έξοδα. Πλέον των 1.500 ευρώ που ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα εξηγούν οι ορκωτοί λογιστές, ήταν αύξηση στον μισθό του προέδρου. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που στις αρχές της σεζόν απολύθηκε η λογίστρια του ΕΣΑΚΕ.

Γίναμε ACB

Ας μην μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα επανέλθω όμως την άλλη εβδομάδα γιατί θέλω να μελετήσω λίγο τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια μου. Να κατανοήσω π.χ. πώς γίνεται να πληρώνει ο ΕΣΑΚΕ ακόμη και τον φόρο εισοδήματος προηγούμενων προέδρων, γιατί υπάρχουν αποδείξεις για μηχανήματα που δεν έχουν βρεθεί στον ΕΣΑΚΕ και η παράδοσή τους –όπως αναγράφεται στα παραστατικά –έγινε σε άλλη πόλη ή γιατί υπάρχουν αποδείξεις ακόμη και από το διάσημο ισπανικό εμπορικό κέντρο «El Corte Ingles». Παρότι ο πρόεδρος που την κατέθεσε μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «απόδειξη» –όνομα και πράγμα –ότι γίναμε ως πρωτάθλημα Ισπανία (ACB).

Ο Τεό είναι πολύ μπροστά

Μιας και ο λόγος για μπάσκετ, άλλη μία πληροφορία για τον χώρο του πιο επιτυχημένου αθλήματος της χώρας. Αφορά τον πιο δραστήριο στο επιχειρείν του μπάσκετ, τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος αυτό που γνωρίζει άριστα προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Γνωρίζει το μπάσκετ όσο λίγοι και διαθέτει «κοφτερό» μυαλό, όπως είχε αποδείξει όταν ήταν μπασκετμπολίστας. Το μεγαλύτερο προσόν του ήταν το μπασκετικό (και όχι μόνο) IQ.

Ο Παπαλουκάς δραστηριοποιείται στον χώρο, μέσω του πρωτοποριακού για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα eurohoops.net, ένα site που είναι συνεργάτης της Euroleague, πολύγλωσσο και παγκόσμιας εμβέλειας. Συνεργάζεται με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, με τους οποίους διοργανώνει διάφορα event ανά την ελληνική επικράτεια και τώρα ετοιμάζει, μαθαίνω, το νέο εγχείρημά του. Θα δημιουργήσει τη δική του Ακαδημία μπάσκετ. Κάπου προς τα βόρεια προάστια θα εδρεύει και από όσα μαθαίνω, θα έχει το όνομα του επιτυχημένου site. Eurohoops Academy ας πούμε. Τεράστιος σε όλα του ο Θοδωρής.

Επιτέλους pick ’n’ roll στον ΠΑΟ

Επιβεβαιώθηκε πλήρως η στήλη για τον Τζέιμς Γκιστ. Το «Shot» είχε εδώ και εβδομάδες αποκαλύψει ποιο ευρωπαϊκό ματς είχαν κυκλώσει στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ. Ο Αμερικανός επιστρέφει απόψε με αντίπαλο την τελευταία ομάδα που αντιμετώπισε, τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, και εκείνος που κάνει μεγαλύτερη χαρά είναι ο Νικ Καλάθης, ο οποίος βρίσκει έναν παίκτη για να ξεδιπλώσει την ικανότητα του στο pick ’n’ roll.

Κουίζ

Οι θεριακλήδες σε μια ομάδα δεν συμμορφώνονται. Παρά τις παρατηρήσεις, παρά την αποπομπή ενός παίκτη προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, ορισμένοι εξακολουθούν να καταπατούν τα ωράρια. Οι διοικούντες μαθαίνω ότι τα έχουν πάρει στο κρανίο. Και δικαίως θα πω εγώ. Κάποιοι μάλλον βρίσκονται σε δυσμένεια κι αν δεν συνετιστούν λίαν συντόμως μπορεί να έχουμε νέο σουτ. Τρίποντο θα είναι! Σε ποια ομάδα συμβαίνουν αυτά και ποιοι είναι οι υποψήφιοι;