Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αποφάσισε χθες να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο η απόφαση ενός από τα εννέα μέλη της, της Κριστίν Φορμπς, να ψηφίσει αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε προσδοκίες αλλαγής της νομισματικής πολιτικής συντομότερα από ό,τι μέχρι τώρα αναμενόταν. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε άνοδο της στερλίνας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οικονομολόγοι και αναλυτές των αγορών θεωρούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον φέτος και το 2018.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,25%, ενώ η Φορμπς ζητά αύξηση στο 0,5%. Αλλωστε, και άλλα μέλη της κεντρικής τράπεζας φαίνονται διατεθειμένα να υποστηρίξουν αύξηση επιτοκίων, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δείξει ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που θέτει η τράπεζα. Η Φορμπς η οποία δεν θα είναι μέλος της εννεαμελούς επιτροπής για τη χάραξη πολιτικής της τράπεζας μετά τα τέλη Ιουνίου, πιστεύει ότι ο δείκτης τιμών αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και ότι αναμένεται να παραμείνει άνω του 2%, που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία του Μαρκ Κάρνεϊ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να αφήσει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώσει λίγο πάνω από το 2%, αρκεί να υποστηριχθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πλέον οι αγορές θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις ποντάροντας ακόμη και σε πιθανή ανάκαμψη της στερλίνας. Το νόμισμα της Βρετανίας έχει δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις μετά την απόφαση των πολιτών της να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 1,8% κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των καυσίμων. Η ισοτιμία της στερλίνας έφτασε χθες τα 1,235 δολάρια.