Αν γινόταν δημοσκόπηση μεταξύ των μπασκετόφιλων με κεντρικό ερώτημα «Ποιες ομάδες πρέπει να πάρουν την άνοδο από την Α2 στην Α1 ανδρών για το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ;», ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής θα επικρατούσαν με συντριπτικά ποσοστά έναντι των ανταγωνιστών τους. Και αυτό θα ήταν απολύτως φυσιολογικό, αν συνυπολογίσει κανείς την ιστορία, το πολυπληθές κοινό, τους ανυπέρβλητους σταρ που έχουν αναδείξει κατά καιρούς οι Κυανέρυθροι και οι Κυανόλευκοι.

Στην πρόσφατη μεταξύ τους αναμέτρηση στο ιστορικό Ιβανώφειο, κάποια στιγμή ο σπίκερ αναφώνησε «ντέρμπι με αύρα από Α1» και το ίδιο προφανώς αισθάνθηκαν οι οπαδοί του Γηραιού, που βίωσαν άλλη μια τεράστια ανατροπή πανηγυρίζοντας τη νίκη (80-79), ενώ η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή έχανε με διαφορά 16 πόντων (45-61) στο 30′.

«Τα παιδιά κατέβαλαν υπερπροσπάθεια, ο σύλλογος ζει για την επιστροφή στην Α1» τόνισε ο «Τίγρης» μιλώντας στα «ΝΕΑ» και αν απαριθμούσαμε τα κομβικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη φετινή διαδρομή, θα αναφέραμε την έλευση του «πνευματικού» παιδιού του Γιάννη Γκαγκαλούδη, τη σπουδαία εκτός έδρας επικράτηση επί του ισόβαθμου (39 β.) Δούκα και την επική ανατροπή από -25 στη νίκη – θρίλερ επί του Φάρου Κερατσινίου στην παράταση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωτοπόρος Πανιώνιος (40 β.) δεν δείχνει να κλονίζεται από την ήττα στη Θεσσαλονίκη, αντιθέτως ο προπονητής Νίκος Οικονόμου και οι έμπειροι παίκτες του (Μπάρλος, Καρύδας, Πελεκάνος, Μίχαλος κ.ά.) σκοπεύουν να αξιοποιήσουν μόλις το δεύτερο στραβοπάτημα (ο ΠΓΣΣ είχε χάσει και από τον Δούκα στο Δαΐς), ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις εννέα τελευταίες αγωνιστικές με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία των ιστορικών ομάδων παίζουν οι διοικητικοί ηγέτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τα χρέη προγενέστερων διοικήσεων, όταν ακόμη οι Κυανέρυθροι και οι Κυανόλευκοι αγωνίζονταν στην Α1, με τελευταία σεζόν για τους Αθηναίους τη σεζόν 2014-15 και για τους Θεσσαλονικείς τη σεζόν 2010-11. Προ μηνός ο βασικός χρηματοδότης του Πανιωνίου Ιων Βαρουξάκης δεσμεύτηκε σχετικά με την έναρξη εκκαθάρισης της παλιάς ΚΑΕ, ενώ ο ομόλογός του στον Ηρακλή Θοδωρής Δρακόπουλος ανέλαβε να ρυθμίσει τα χρέη προς τρίτους. Αραγε οι δύο ιστορικές ομάδες θα ξεπεράσουν τα αγωνιστικά και οικονομικά εμπόδια, ώστε να εκπληρώσουν το όνειρο της ανόδου; Σε τρεις μήνες θα γνωρίζουμε.