Στην εκλογική καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η δημοσκοπική εικόνα κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος επιτρέπει μια εκτεταμένη διαρροή ψηφοφόρων απευθείας από τις κυβερνητικές δεξαμενές προς τη ΝΔ.

Παράλληλα, επαναφέρει με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο το αίτημα των εκλογών, καθώς οι μετρήσεις στο γαλάζιο επιτελείο δείχνουν ότι ο εκλογικός συναγερμός ενισχύει τη συσπείρωση της κομματικής βάσης και συνακόλουθα την κομματική συνοχή. Σε πολιτικό επίπεδο, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να προβάλει την αναγκαιότητα μιας πολιτικής αλλαγής μέσα από την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, καθώς αμφισβητείται η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους δανειστές και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς σημαντικούς κραδασμούς στο εσωτερικό του.

Κατά τους επιτελείς της ΝΔ, μάλιστα, η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, περισσότερο αναδεικνύει υπόγειες διεργασίες και μια δυστοκία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς το περιεχόμενο μιας συμφωνίας, παρά αποσκοπούσε να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την πρόταση για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να περάσουν τα νέα μέτρα.

Επιχείρηση πολιτικής ανατροπής

Η διήμερη περιοδεία στην Κρήτη προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το κατάλληλο σκηνικό τόσο για το ανοιχτό προσκλητήριο στους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τον Αλέξη Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές (από το 2012 και μετέπειτα) όσο και για την επαναφορά του εκλογικού αιτήματος. «Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές ώστε οι Ελληνες να αποφασίσουν και η χώρα να αναπνεύσει. Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» διαμήνυσε χθες το βράδυ κατά την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η επιχείρηση πολιτικής ανατροπής στην Κρήτη αποτελεί και προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω εντοπιότητας. Με βάση την εκλογική αριθμητική, ωστόσο, από την Πειραιώς στέκονται περισσότερο στο ότι η Κρήτη, που αποτελούσε την πλέον προνομιακή εκλογική περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σηματοδοτήσει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή την κυβερνητική κατάρρευση. «Η μεταστροφή της Κρήτης θα στείλει μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις χαμηλές πτήσεις της προμνημονιακής περιόδου» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε χωρίς περιστροφές στους «δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θέλοντας να αναδείξει μια προσωρινότητα στην προσέγγισή τους από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού μέχρι το 2102 ήταν στη πλειοψηφία τους ταυτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ. «Στις προηγούμενες εκλογές –το ξέρω –αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω τον λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε «να ελευθερώσουμε το μέλλον». Για μας και κυρίως για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί» ήταν χθες το προσωπικό μήνυμά του.

Με φόντο την αξιολόγηση

Το ίδιο προσκλητήριο αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το Λασίθι, κλιμακώνοντας και την αντεπίθεση κατά του Μαξίμου, με φόντο την πολύμηνη καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Είναι ο κ. Τσίπρας, το κόμμα του και οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησής του που έχουν δίλημμα πώς θα ψηφίσουν τα μέτρα που ξόρκιζαν πριν από λίγους μήνες. Τη στιγμή αυτή δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη. Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα: τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν» είπε, αποδίδοντας ευθύνες και στην πλευρά των δανειστών για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης –όπως η υπερφορολόγηση, αντί της μείωσης δαπανών.

Η ομιλία στο Ηράκλειο έκλεισε και με νέα προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, η οποία συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι δεν υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε ένα μετεκλογικό σκηνικό. «Δυστυχώς, η χώρα μας έχει δει πολλούς δημαγωγούς. Κανένας όμως δεν έφτασε τον κ. Τσίπρα. Ούτε αυτά που έκανε ως αντιπολίτευση ούτε αυτά που κάνει ως κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε. Τα δύο χρόνια Τσίπρα είναι τα χειρότερα από το 1974. Ποτέ δεν έχει γνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια κυβέρνηση. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια» ήταν η δική του σκληρή «ετυμηγορία».