Είναι η μοίρα των λεγόμενων μικρομεσαίων ομάδων και όσων μάχονται για την παραμονή στην κατηγορία να ζουν στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπό αυτό το πρίσμα, η νίκη –ή έστω το θετικό αποτέλεσμα –του μικρού και καταφρονημένου συνήθως μεταφράζεται ως ήττα του μεγάλου. Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης αλλά και από τους ποδοσφαιρόφιλους η ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Αν αναλογιστούμε όμως πως το Τριφύλλι διαθέτει ένα ρόστερ που κοστίζει οκτώ φορές περισσότερο(!) από εκείνο του Γηραιού και πως μόνο ο Μάρκους Μπεργκ εισπράττει ετησίως όσα μοιράζονται περισσότεροι από τους μισούς παίκτες του Ηρακλή, γίνεται αντιληπτό πως ο βαθμός που απέσπασαν οι Κυανόλευκοι έχει πολλαπλάσια αξία και ισούται με νίκη στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν –παρά τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο σύλλογος –για την παραμονή στην κατηγορία.

Το Πανιωνάκι μεγάλωσε

Μέχρι πρότινος πάντως και ο Πανιώνιος ένιωθε να τον υποτιμά το ποδοσφαιρικό σύστημα. Ο αθλητικός Τύπος και γενικώς η φίλαθλη κοινή γνώμη υπήρξαν αρκετά άδικα απέναντι στους εκπληκτικούς Κυανέρυθρους. «Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει» ήταν η μόνιμη επωδός των… πάνσοφων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το «Πανιωνάκι» όμως, όπως υποτιμητικά αναφέρουν ορισμένοι τον ιστορικό σύλλογο της Νέας Σμύρνης, αποδεικνύεται «Πανιωνάρα». Η εντυπωσιακή νεανική ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού επί τεσσεράμισι μήνες έχοντας υποστεί μόλις μία ήττα στα τελευταία 17 ματς, ενώ παραμένει αήττητη από τις 21 Ιανουαρίου, με απολογισμό έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. Δικαίως οι Κυανέρυθροι διατηρούνται ακλόνητοι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, υπενθυμίζοντας σε όλους (ιδίως στους εγχώριους ανταγωνιστές) πως ακόμη και στο εμπορευματοποιημένο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ευτυχία μπορεί να έρθει και χωρίς πολλά χρήματα.

Απλή είναι η συνταγή

Την ώρα που ο Πανιώνιος με πενιχρά έσοδα και ένα μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 1,3 εκατ. ευρώ προελαύνει στη Σούπερ Λίγκα όντας αήττητος απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και νικώντας τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης, το Τριφύλλι και οι δύο Δικέφαλοι, που στο ξεκίνημα της σεζόν «απειλούσαν» πως θα διεκδικήσουν τον τίτλο, αγκομαχούν εδώ και μήνες για να διατηρήσουν τη θέση τους εντός της πεντάδας που οδηγεί στα πλέι οφ. Κι όλα αυτά έχοντας στο δυναμικό τους ποδοσφαιριστές και προπονητές που κοστίζουν πολλαπλάσια από τον άσημο κόουτς Μιλόγεβιτς και τα φοβερά και τρομερά παιδιά του. Πολλές φορές η συνταγή της επιτυχίας βρίσκεται σε ένα απλό ποδοσφαιρικό πλάνο!