«Πάουλο, έχεις γράμμα». Αυτός θα ήταν ένας καλός τίτλος σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσαν να οργανώσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχαιρετώντας τον προπονητή τους.

Ο επτάψυχος Μπέντο, που κάθε φορά γλίτωνε το διαζύγιο με κομβικά αποτελέσματα, έβαλε ο ίδιος –ουσιαστικά –τέλος σε αυτήν τη συνεργασία με τις δηλώσεις του στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου της Τούμπας μετά τη νέα ήττα (3η στη σειρά στο πρωτάθλημα) από τον ΠΑΟΚ.

Οι παίκτες καλά καλά δεν τον είδαν στον Ρέντη, καθώς ο ίδιος προτίμησε να τηλεφωνήσει σε κάποιους από αυτούς και να χαιρετήσει τους υπόλοιπους με ένα μήνυμα, εκτός βέβαια αν τους δει όταν πάει να μαζέψει τα υπόλοιπα πράγματά του.

Ομως τι θα του έγραφαν, αλήθεια, οι παίκτες αν μπορούσαν ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα; Ας κάνουμε μια πρόβλεψη, διαλέγοντας 11 παίκτες, μεταξύ των οποίων είναι και κάποιοι που ήταν στη μαύρη λίστα του Πορτογάλου, αλλά και άλλοι που τους θεωρούσε αναντικατάστατους και φυσικά κάποιοι από τους νεαρούς που ανέδειξε και καθιέρωσε στη σύντομη θητεία του στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Αποφύγαμε να βάλουμε τις –πιθανές –ατάκες του Γιάννη Μανιάτη και του Δημήτρη Σιόβα, πρώτον διότι έχουν φύγει καιρό από την ομάδα και δεύτερον επειδή ίσως να χρειαζόταν να παρέμβει η… λογοκρισία.

Αν μη τι άλλο, ο Πάουλο Μπέντο «έζησε» και «πέθανε» με τις εμμονές του στον πάγκο του Ολυμπιακού, αφήνοντας φυσικά και θετικά στοιχεία (η ομάδα μέσα σε όλους τους στόχους έστω και αποδυναμωμένη, προώθηση των παικτών από την ακαδημία κ.λπ.), κάνοντας φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

«Αντίο και άργησες»

Ο Ιρανός έβραζε στο ζουμί του εδώ και μέρες. Περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, αλλά όταν είδε να μην τον παίρνει καν στην αποστολή σε πολλά παιχνίδια έφτασε στα όριά του. Κάποιο απόγευμα στου Ρέντη φανερά εκνευρισμένος έλεγε: «Ας δούμε λοιπόν τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα των παικτών από τις προπονήσεις, έχω και εγώ περιέργεια».

ΚΑΡΝΤΟΣΟ

«Πού να καταθέσωτην ευγνωμοσύνη μου;»

Ούτε ο ατζέντης του παραγουανού στράικερ δεν θα του έδινε τόσες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό. Τι κι αν δεν σκοράριζε; Τι κι αν δεν έτρεχε; Τι κι αν ήταν σαν να βλέπεις slow motion; Ο Πάουλο Μπέντο όποτε άλλαζε τον Μπράουν Ιντέγε είχε έτοιμο τον Καρντόσο, αγνοώντας επιδεικτικά τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό Ανσαριφάρντ.

ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ

«Στο καλόκαι να μημας γράφεις»

Ο αρχηγός τον περίμενε στη γωνία και μόλις είδε τις δηλώσεις στην Τούμπα «πυροβόλησε» μέσα από τα social media. Είχε οσμιστεί σαν καρχαρίας το αίμα (τέλος συνεργασίας) και έβγαλε τα απωθημένα του. Είχε και τα δίκια του μέχρι ενός σημείου, διότι όποτε τον έβαζε ο Μπέντο (είχε ξεχάσει και ο ίδιος την τελευταία φορά) ο αρχηγός τον ξελάσπωνε, όπως με τον Παναιτωλικό.

ΚΑΜΠΙΑΣΟ

«Το τελευταίο τάνγκο είναι δικό μου»

Ενας από τους πιο μεγάλους τζέντλεμαν που έχει περάσει ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν βαρυγκόμησε ποτέ, είτε επρόκειτο να κληθεί να παίξει σε δευτερεύον ματς Κυπέλλου είτε μένοντας – μόνιμα εδώ και καιρό – στον πάγκο και εκτός πλάνων. Οποτε τον θυμόταν ο Μπέντο έπαιζε σαν σκυλί, με αυταπάρνηση και πάθος.

ΚΑΠΙΝΟ

«Κόουτς, με ξέχασες»

Ο μεγάλος άτυχος των τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού, καθώς ένας τραυματισμός τον κράτησε πολύ πίσω στη μάχη με τον Λεάλι. Από ένα σημείο και μετά όμως ο Πορτογάλος τον αδίκησε, καθώς ήταν έτοιμος. Αλλωστε ο Ιταλός δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις εξόδους του και σε αρκετά παιχνίδια αποτέλεσε πηγή κινδύνων.

Αρα, λογικά ο διεθνής κίπερ θα ανέβει πλέον ψυχολογικά.

ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

«Σε έκανα μάγκα»

Ο Σέρβος με την εν γένει παρουσία του, άλλαζε επίπεδο στον Ολυμπιακό όποτε αγωνιζόταν. Πρόσφερε απλόχερα το ταλέντο του στο χορτάρι και ήταν χάρμα ιδέσθαι. Ενώ είχε κλείσει στην Κρίσταλ Πάλας, στο τελευταίο του παιχνίδι δεν δίστασε να μπει στο χωράφι της Βέροιας και με δικό του γκολ να χαρίσει την πολύτιμη νίκη στην ομάδα.

ΒΙΑΝΑ

«Mister, πάρε μεμαζί σου»

Ο νεαρός Βραζιλιάνος έπινε νερό στο όνομα του Πάουλο Μπέντο, καθώς όχι μόνο τον στήριξε αλλά έθεσε σε κίνδυνο την ομάδα ακόμα και σε κρίσιμα παιχνίδια, με αποκορύφωμα αυτό με τον ΠΑΟΚ, επιμένοντας να τον έχει βασικό και μάλιστα σε λάθος θέση (αριστερό μπακ). Δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει την εμπιστοσύνη του κόουτς, του οποίου αποτελούσε άλλωστε προσωπική μεταγραφική επιλογή, σε καμία περίπτωση.

ΜΑΡΙΝ

«Αuf Wiedersehen»

Αλλος παραγκωνισμένος από τον Μπέντο, ενώ του είχε βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά όποτε χρειαζόταν με αποκορύφωμα το νικητήριο γκολ με τον Αστέρα Τρίπολης στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων.

«Δεν αντέχει να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο» φώναζε ο Μπέντο, αλλά εδώ δεν τον έβαζε ούτε αλλαγή, ακόμα και όταν η ομάδα έδειχνε μαύρα χάλια και υστερούσε ιδιαίτερα στη δημιουργία.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

«Κόουτς, ευχαριστούμε»

Ο τρίτος βασικός από τους πιτσιρικάδες τον οποίο ευεργέτησε ο Μπέντο, αλλά και ο νεαρός του το επέστρεψε (αγωνιστικά) και με το παραπάνω.

Πήρε τις ευκαιρίες του και έδειξε ότι τις άξιζε. Ετσι, αποτελεί και αυτός μέρος της κληρονομιάς του πορτογάλου τεχνικού. Πολύ φυσικό να του λείψει ο κόουτς, καθώς είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται και να πατάει γερά στα πόδια του.

ΜΑΝΘΑΤΗΣ

«Γλυκές αναμνήσεις»

Αλλος ένας από τους πιτσιρικάδες που θα έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Πάουλο Μπέντο. Δεν είναι μόνο ότι τον πίστεψε, αλλά του έδωσε ευκαιρίες και τον καθιέρωσε ακόμα και στο βασικό σχήμα, σε ντέρμπι στην Ευρώπη, ενώ τον έριχνε πολλές φορές και ως κρυφό κυνηγό στα δύσκολα.

Τον «πήγαινε» πάρα πολύ και δεν το έκρυβε στις επιλογές του, ενώ ο νεαρός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και «κέντησε» στο γήπεδο.

ΡΕΤΣΟΣ

«Κερνάω όποτε θέλετε»

Είναι ο παίκτης που καθιερώθηκε επί Μπέντο και ουσιαστικά ανδρώθηκε μέσα από βασικά παιχνίδια. Δεν υπήρξε ματς στο οποίο ο Πορτογάλος να μην τον υπολόγιζε και πολλές φορές τον έριχνε στα βαθιά με το καλημέρα.

Οχι απλά παιχνίδια Κυπέλλου, αλλά πρωτάθλημα και Ευρώπη, ως βασικός και από αριστερά και ας «πονούσε» πολύ η άμυνα. Σαφέστατα θα του λείψει ο Πορτογάλος που τον είχε πουλέν του.