Υστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, με την οικονομία να πληρώνει ήδη το βαρύ τίμημα της αβεβαιότητας, κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν ακόμα μία φορά να καταλήξουν σε συμφωνία. Συνεχίζει να αναζητείται «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τους δανειστές, αλλά παραμένει άγνωστο αν και πότε θα επέλθει εγκλωβίζοντας την ελληνική οικονομία σε καθεστώς ομηρείας. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου πιστοποίησαν πρόοδο σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στις απαιτήσεις πρόσθετων σκληρών μέτρων για Ασφαλιστικό, αφορολόγητο και εργασιακά και αποχώρησαν.

Η κυβέρνηση επικαλείται και πάλι την πολιτική διαπραγμάτευση, ευελπιστώντας όχι πια σε κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου αλλά σε αναγνώριση προόδου. Ακόμα ένα ορόσημο από τα πολλά που έχουν τεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται να χαθεί, ενώ ήδη αρχίζει να σκιαγραφείται το επόμενο ορόσημο του Απριλίου.

Το ΔΝΤ διά του εκπροσώπου του χθες αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, διαμηνύοντας ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει». Παράλληλα πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι «πολύ δύσκολο» να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό μόνο για την περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση θα πατήσει γρήγορα και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της.
Σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM τονίζεται ότι έχει υπάρξει πρόοδος «σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», ενώ «στόχος είναι να επιτευχθεί τάχιστα συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού».

Για να υπάρξει αυτή η συμφωνία, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί νέα δέσμη οδυνηρών μέτρων. Στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου η κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και τώρα ήρθε η ώρα να νομοθετήσει το μαχαίρι στις συντάξεις, την ισοπέδωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αν θέλει να κλείσει η συμφωνία.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΝΤ. Κατά τις συναντήσεις στο Χίλτον, τον τόνο των απαιτήσεων έδινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες πως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, το λοκάουτ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» αποκαλύπτοντας ότι η στάση του Ταμείου παραμένει άκαμπτη. Το κυβερνητικό διαπραγματευτικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης) ήλπιζε ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τη σκληρή του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ελληνικό αίτημα έπεσε σε τείχος, όπως και το αντίστοιχο για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Θέλουν αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και οι υπόλοιποι θεσμοί συντάσσονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, δεδομένου ότι επιθυμούν το Ταμείο να παραμείνει στο παιχνίδι» σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Στο θέμα των συντάξεων, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για επιμερισμό των νέων βαρών σε βάθος χρόνου ώστε να απορροφηθούν –αν μπορούν –πιο εύκολα οι πολιτικές αλλά και οι κοινωνικές αντιδράσεις, έπεσαν στο κενό. Οι δανειστές έφυγαν επιμένοντας σε περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, μια κι έξω το 2020, απορρίπτοντας τα σενάρια για σταδιακές μειώσεις σε βάθος πενταετίας ή έστω τριετίας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δεν έχει αποδεχθεί μειώσεις 1% στις συντάξεις. «Το ποσό των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο» ανέφερε αρμόδια πηγή. Επισήμως η κυβέρνηση απορρίπτει μειώσεις 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ανεπισήμως διαμηνύεται αρμοδίως ότι αν δεν αποδεχθεί το μέτρο η διαπραγμάτευση δεν κλείνει.
Στα φορολογικά, επίσης, η συνταγή του ΔΝΤ έχει την τιμητική της. Το αφορολόγητο θα πρέπει να συμπιεστεί δραστικά από το 2019 για να κλείσει η συμφωνία (5.900 ευρώ η αρχική πρόταση του κουαρτέτου) και οι δανειστές απέρριψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ελληνικές προτάσεις για αντίμετρα με αιχμή μια πολιτικά ισχυρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
Αν η κυβέρνηση θελήσει να καθιερώσει έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή (κοντά στο 10%-15%) στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2019, θα πρέπει να χαμηλώσει το αφορολόγητο ενδεχομένως ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στο αφορολόγητο θα πρέπει, κατά την άποψη των δανειστών, να ισχύσουν από το 2019 με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ με έξτρα φόρο εισοδήματος στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και μειώσεις συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ. Η αποχώρηση των Ντέλιας Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) από την Αθήνα έγινε αφού είχε προηγηθεί η εκπόνηση ενός προγράμματος τηλεδιασκέψεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την επόμενη εβδομάδα. «Εχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων την άλλη εβδομάδα για διάφορα ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά ή ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή εξέφρασε την ελπίδα να καταγραφεί η πρόοδος στο επόμενο Eurogroup. Δύο ημέρες νωρίτερα το ίδιο στέλεχος είχε εκφραστεί με βεβαιότητα για την ύπαρξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.