Έκκληση για ουσιαστικότερη συμβολή της πολιτείας και όλων των φορέων με μεγάλο «οδικό αποτύπωμα» στην ενίσχυση της σημασίας της οδικής ασφάλειας, απευθύνει ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας «Ηρακλής».

Τέτοιοι φορείς -πέραν της πολιτείας- είναι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, τα ΚΤΕΛ, οι ομοσπονδίες φορτηγών και βυτιοφόρων και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν στόλους βαρέων οχημάτων.

Η διοίκηση της εταιρείας «Ηρακλής», της οποίας τα βαρέα οχήματα-φορτηγά διανύουν κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα στους ελληνικούς δρόμους, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ειδικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας με τον τίτλο «Καλός Οδηγός».

Στόχος του διαδραστικού προγράμματος, που σχεδιάστηκε ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς του Ομίλου και των συνεργατών του, είναι η ανάπτυξη της οδικής συνείδησης.

«Φιλοδοξία μας είναι το πρόγραμμα αυτό να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία της οδικής ασφάλειας ως στρατηγικού πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να αποτελέσει την αφορμή νέων συνεργιών και συνεργασιών με επιχειρήσεις και φορείς», ανέφερε η Εύη Ιωαννίδου, επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου «Ηρακλής», ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για δωρεάν παραχώρηση του προγράμματος «Καλός Οδηγός» στους φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Ηρακλής», κ. Γιώργος Μίχος, ανέφερε ότι ο Όμιλος που είναι μέλος της LafargeHolcim, θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την «Υγεία και την Ασφάλεια».

Ο όμιλος έχει μεγάλο «οδικό αποτύπωμα», καθώς τα περίπου 500 φορτηγά του διανύουν ετησίως 15 εκ. χιλιόμετρα, για την μεταφορά προϊόντων, πρώτων υλών, κ.ά.

Σύμφωνα με τα στελέχη της βιομηχανίας «Ηρακλής», από το 2008 δεν υπήρξε στον όμιλο κανένα δυστύχημα, ενώ από το 2010 δεν υπήρξαν ατυχήματα που να σχετίζονται με την οδική συμπεριφορά.

Το πρόγραμμα «Καλός Οδηγός» αποτελείται από αυτοτελή τηλεοπτικά επεισόδια και διαδραστικές ερωτήσεις, τα οποία προβάλλονται αποκλειστικά για τους επαγγελματίες οδηγούς του Ομίλου από την ψηφιακή πλατφόρμα www.kalosodigos.gr.

Με «οδηγό» τον ηθοποιό Κώστα Αποστολάκη, το πρόγραμμα καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων οδικής ασφάλειας από τα πιο απλά και καθημερινά, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί στην καθημερινότητά τους.

Tο πρόγραμμα «Καλός Οδηγός» έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο δράσεων που υλοποιεί ο Όμιλος «Ηρακλής», με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε εργαζόμενους και συνεργάτες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκπαιδεύει περισσότερους από 400 οδηγούς σε ετήσια βάση, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και με πρακτική εξάσκηση σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς. Παράλληλα, προχωρά σε αξιολογήσεις επικινδυνότητας δρομολογίων, ενώ καταγράφει και αναλύει συστηματικά τυχόν συμβάντα.

Επίσης, διενεργεί τακτικούς «μυστικούς» ελέγχους με σκοπό την αξιολόγηση της οδικής συμπεριφοράς εργαζομένων και συνεργατών.