Ο πρώτος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία προειδοποιεί: ο διάδοχός του στο Ελιζέ μπορεί να είναι η Μαρίν Λεπέν. «Η απειλή υφίσταται» επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Η άκρα δεξιά – σημειώνει – δεν είχε βρεθεί ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια τόσο ψηλά». Εκτιμά, όμως, ότι «η Γαλλία δεν θα παραδοθεί».

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε μια στιγμή που η Δεξιά σπαράσσεται από την υπόθεση Φιγιόν και η Αριστερά είναι μακριά από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος πάντως αισιοδοξεί. «Οι γάλλοι πολίτες ξέρουν ότι η ψήφος της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου δεν θα καθορίσουν μόνο τη μοίρα της χώρας μας αλλά και το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» εξηγεί. Κι αυτό επειδή, ως πρόεδρος, η Λεπέν θα δρομολογούσε όχι μόνο την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, όποιοι κι αν είναι: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον υπόλοιπο κόσμο, να φανταστούν ένα μέλλον με τείχη όλων των ειδών και με σύνορα που θα επιτηρούνται από παρατηρητήρια».

Ο απερχόμενος γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας στην παρατήρηση ότι του προσάπτουν πως είναι υποχωρητικός έναντι του Βερολίνου. «Η Γαλλία τόνιζε πόσο θα κόστιζε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Και η Γερμανία φρόντισε στη συζήτηση να καθοριστούν οι όροι και οι δεσμεύσεις, τις οποίες επιπλέον τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωσε. Αν παίζουμε με όρους όπως «η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία» ή «η Γερμανία πίεσε τη Γαλλία να υποταχθεί», τότε βγαίνουμε όλοι χαμένοι», ανέφερε ακόμη.