Σε καθεστώς απομόνωσης έχει τεθεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. Ο ίδιος σε επιστολή του ανέφερε ότι θεωρεί την απομόνωση «σχεδόν μορφή βασανιστηρίου», ωστόσο επισημαίνει ότι η υγεία του και η ψυχική του κατάσταση είναι καλές.

Η εφημερίδα Welt am Sonntag δημοσίευσε σύντομη επιστολή, την οποία υπαγόρευσε ο Γιουτζέλ στην Σαφάκ Παβέι, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, όταν τον επισκέφθηκε στην υψίστης ασφαλείας φυλακή, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη.

Η σύλληψη του Γιουτζέλ κορύφωσε την ένταση στις σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε ότι ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας είναι «γερμανός πράκτορας» και ταυτόχρονα στέλεχος των κούρδων αυτονομιστών.«Παράλογες» χαρακτήρισε από την πλευρά της τις κατηγορίες αυτές πηγή από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την προηγούμενη Δευτέρα, κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας και είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών και 6 μηνών, εφόσον καταδικαστεί. Το Βερολίνο ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Ελεγξαν ακόμη και τα χέρια του

«Εδώ στη φυλακή στη Σηλυβρία κρατούμαι μόνος σε χωριστό κελί. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Μου συμπεριφέρονται καλά, αλλά το να είμαι μόνος είναι σχεδόν μορφή βασανιστηρίου» τονίζει ο Γιουτζέλ στην επιστολή του.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν του επέτρεψαν να συντάξει ο ίδιος την επιστολή και έλεγξαν ακόμη και τα χέρια του για να επιβεβαιώσουν ότι δεν είχε γράψει μυστικά μηνύματα.

«Υποτίθεται ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν και παραμένω σε απομόνωση στο κελί μου» λέει ο δημοσιογράφος.

Ενα τεράστιο πανό όπου αναγράφεται το σύνθημα «#freedeniz» έχει αναρτηθεί από την στέγη των κεντρικών γραφείων των εφημερίδων Bild και Welt στο κέντρο του Βερολίνου.

Οι σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου έγιναν χειρότερες μετά το «όχι» των γερμανικών αρχών σε προεκλογικού χαρακτήρα τουρκικές συγκεντρώσεις -εν όψει του δημοψηφίσματος- με ακροατήριο την τουρκική κοινότητα στη χώρα.