«Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή που έδωσε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική «La Stampa», αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Τόσο σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση όσο και την Ελλάδα, μια περίπτωση για την οποία υπογραμμίσαμε πόσο θα κόστιζε η έξοδος από την ευρωζώνη, και οι Γερμανοί το έλαβαν υπόψη στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τις δεσμεύσεις, τις οποίες σεβάστηκε ο Τσίπρας».

Σε ερώτηση αν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «το κατάλαβε από μόνος του».

Οσον αφορά το γαλλογερμανικό σύμφωνο και το αν έχει πάψει να είναι αρκετό, ο Ολάντ εξήγησε ότι είναι «αναγκαίο». «Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αλλά δεν είναι αρκετό. Όταν με την κυρία Μέρκελ πετυχαίνουμε μια συμφωνία, μετά πρέπει να πείσουμε τους υπόλοιπους».

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

«Πράττουμε με αρκετά ορθό τρόπο, αλλά με υπερβολική καθυστέρηση. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη συμφωνία με την Ελλάδα; Και για την Τραπεζική Ένωση; Για τους πρόσφυγες; Για την τρομοκρατία; Οι τρόποι δράσης μας δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτόν τον κόσμο της έκτακτης ανάγκης. Οι λαϊκιστές ζουν μέσα στην αμεσότητα του Twitter. Για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να είμαστε γρήγοροι», υπογράμμισε.