Στην εκκένωση του δημαρχείου της πόλης Γκάγκεναου, στη Νοτιοδυτική Γερμανία, προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές αφότου έλαβαν προειδοποίηση για βόμβα, μία ημέρα μετά την ακύρωση προγραμματισμένης ομιλίας του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποσντάγ.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απειλή για βόμβα να συνδέεται με την ακύρωση της ομιλίας του Μποσντάγ.

«Αυτό υποθέτουμε για την ώρα, αλλά δεν το ξέρουμε σίγουρα. Υποθέτουμε όμως ότι υπάρχει άμεση σύνδεση των δύο γεγονότων», δήλωσε ο δήμαρχος.

Εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος, η τουρκική κυβέρνηση θα έστελνε τον υπουργό Δικαιοσύνης στο Γκάγκεναου και τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί στην Κολωνία για δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις συγκεντρώσεις όμως, που προφανώς θα είχαν «προεκλογικό» χρώμα με ακροατήριο την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, οι γερμανικές Αρχές δεν έδωσαν τελικά την απαραίτητη άδεια. Η αιτιολογία των δύο αποφάσεων ήταν στην περίπτωση του Γκάγκεναου η ακαταλληλότητα του χώρου και στην περίπτωση της Κολωνίας λόγοι ασφάλειας.

Την Παρασκευή το πρωί, η Αγκυρα αντέδρασε σε εντονότατους τόνους για την ακύρωση της ομιλίας Μποσντάγ.

Η Γερμανία «πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται αν θέλει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας» λέει με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Άγκυρα «δεν μπορεί να ανεχθεί» την απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης.