Πύραυλος Hellfire τον οποίο εκτόξευσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA σκότωσε τον Αμπού αλ Χαΐρ αλ Μάσρι, ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα, αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ οδηγούσε αυτοκίνητο κοντά στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε την Τετάρτη στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο 59χρονος Μάσρι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αμπντουλά Μουχάμπ Ρατζάμπ Αμπντουλραχμάν, πιστεύεται ότι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της αλ Κάιντα, της οποίας ηγείται ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και μέλος της σούρας, του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης, πρόσθεσε το στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ενημερώθηκε σχετικά με την επίθεση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Μάσρι είχε παντρευτεί με μια από τις κόρες του Οσάμα μπιν Λάντεν, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, ο Μάκρι είχε αναζητήσει καταφύγιο στο Ιράν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, και πιστεύεται ότι είχε μεταβεί στη Συρία για να συμμετάσχει στη διοίκηση του Μετώπου Κατάκτησης του Λεβάντε (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, ο βραχίονας της αλ Κάιντα που προηγουμένως ήταν γνωστός ως Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ή Μέτωπο Υποστήριξης).

Οι Ιρανοί, που τον είχαν θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, τον αντάλλαξαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια με ιρανό διπλωμάτη που κρατούσαν όμηρο στην Υεμένη μέλη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Ο θάνατος του Μάσρι τερματίζει το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και κρατούσε σχεδόν 19 χρόνια.

Σύμφωνα με δεύτερο αμερικανικό αξιωματούχο, που επίσης μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Μάσρι θεωρείται πως ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων του 1998 εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία.