Το αβγό που δέχθηκε στο κεφάλι χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, από κάποιον που προφανώς δεν έχει πειστεί για τα χαρίσματά του, την ώρα που μιλούσε με κόσμο στην Εκθεση Αγροτικών Προϊόντων του Παρισιού (το πέρασμα είναι υποχρεωτικό για όλους τους υποψηφίους), δεν ήταν αρκετό για να αναιρέσει την αλήθεια της επισήμανσης που έκανε η «Les Echos»: «Μία αντικατάσταση του Φρανσουά Φιγιόν από τον Αλέν Ζιπέ θα είχε αναμφισβήτητα περιπλέξει το έργο του Εμανουέλ Μακρόν. Οι πλανήτες συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται γύρω από την υποψηφιότητά του».

Για του λόγου το αληθές, νέα δημοσκόπηση της OpinionWay θέλει τον πρώην υπουργό Οικονομίας και νυν επικεφαλής του κινήματος En Marche! σε απόσταση αναπνοής από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον πρώτο προεδρικό γύρο: η Λεπέν συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 25%, χάνοντας μία μονάδα, και ο Μακρόν 24%. Ακολουθεί, (σταθερά πια) στην τρίτη θέση, το αλλοτινό φαβορί, ο Φρανσουά Φιγιόν με 21%, ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν με 16% και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 11%. Οσο για τον δεύτερο προεδρικό γύρο, ο Μακρόν συντρίβει τη Λεπέν με 63%-37%. «Μέρα με την ημέρα εδραιώνεται στην αντίληψη των πολιτών ως ένας υποψήφιος ολοένα και πιο σοβαρός» δήλωσε ο Αρνό Λερουά, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής που υποστηρίζει ανοιχτά τον κεντρώο υποψήφιο – ο τελευταίος εξασφάλισε χθες την επίσημη στήριξη και ενός δημοτικού συμβούλου της Δεξιάς στο Παρίσι, του Ζερόμ Ντιμπούς.

Η αυριανή ημέρα προαγγέλλεται καθοριστική για τον Εμανουέλ Μακρόν: αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο σύνολό του, βάζοντας τέλος στις επιθέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές πως είναι «υποψήφιος χωρίς πρόγραμμα», αλλά εκτιθέμενος παράλληλα στον κίνδυνο να δυσαρεστήσει με αυτό το ιδεολογικό «ξεκαθάρισμα» κάποιους από την Αριστερά, και τη Δεξιά, που τον στηρίζουν ή κλίνουν προς εκείνον. Εν αναμονή, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί χθες για τις δηλώσεις του Φιγιόν: «Ο κύριος Φιγιόν επιλέγει να χρησιμοποιήσει μεγάλα λόγια – είναι περισσότερο σημάδι μιας απώλειας της ψυχραιμίας ή και μιας απώλειας της αίσθησης της πραγματικότητας» δήλωσε. «Ας μη δίνουμε στη δημοκρατική ψήφο τον ρόλο της άφεσης αμαρτιών, δεν είναι δικός της» πρόσθεσε.