Απομακρύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ από την πάγια έως σήμερα πολιτική της λύσης των δύο κρατών όσον αφορά το Παλαιστινιακό, θέση που αποτελούσε επί δεκαετίες τον θεμέλιο λίθο της αμερικανικής και διεθνούς διπλωματίας στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.

«Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την «επίσημη πρώτη» στον Λευκό Οίκο.

«Εξετάζω τα δύο κράτη και το ένα κράτος» είπε πλάι στον Νετανιάχου. «Μου αρέσει εκείνη [η λύση] που αρέσει και στις δύο πλευρές. Μου κάνουν και τα δύο» ανέφερε.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και θα φέρει μία… «σπουδαία» συμφωνία, αλλά επισήμανε ότι εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Και αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, είπε, καλώντας το Ισραήλ να «ανακόψει» τον εποικισμό -για να προσθέσει: «για λίγο».

Μετά την ορκωμοσία Τραμπ, το Ισραήλ έχει εγκρίνει την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών στους οικισμούς στην Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο»

«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Τραμπ. «Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα. Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία» πρόσθεσε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος δίνει «πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σε ερώτηση για τη λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στις «ταμπέλες».

«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με ταμπέλες, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως: «Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνησή μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο» ανέφερε.

Αμπάς: Συμφωνώ με την έκκληση Τραμπ για τους εποικισμούς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως συμφωνεί με την έκκληση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το Ισραήλ «να υπαναχωρήσει» από την εποικιστική του δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, υπογραμμίζεται ότι: «Η προεδρία ζητά από το Ισραήλ να συμφωνήσει με την έκκληση του Τραμπ και από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».