Δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν στις ΗΠΑ εναντίον του δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood, ενώ υποστηρικτές του συμμετείχαν σε αντισυγκεντρώσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, που θεωρείται ότι απειλείται όλο και πιο σοβαρά μετά την έλευση των Ρεπουμπλικάνων στην εξουσία.

Πάνω από 200 διαδηλώσεις προγραμματιζόταν να γίνουν το Σάββατο κατόπιν της έκκλησης της οργάνωσης Pro-Life Action League για αυτό σε 45 πολιτείες, μπροστά ή κοντά σε κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού, από την Καλιφόρνια ως τη Νέα Υόρκη και από την Αλαμπάμα ως το Τέξας.

«Έχουμε τον αέρα στα πανιά μας», δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ο Έρικ Σάιντλερ, ο διευθυντής της Pro-Life Action League. «Οι εκλογές έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι που τάσσονται υπέρ της ζωής (σ.σ. αντιτίθενται στις αμβλώσεις) είναι μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος και η κυβέρνηση Τραμπ το κατάλαβε».

Στις διαδηλώσεις το κεντρικό αίτημα ήταν να διακοπεί κάθε δημόσια χρηματοδότηση προς το δίκτυο κλινικών.

Αντιδρώντας, υποστηρικτές του οικογενειακού προγραμματισμού κάλεσαν σε αντισυγκεντρώσεις, κυρίως στις πρωτεύουσες των Πολιτειών, όπου εδρεύουν οι κατά τόπους αρχές.

«Οι ακτιβιστές και οι υποστηρικτές του οικογενειακού προγραμματισμού αποδεικνύουν ότι (…) δεν εκφοβίζονται», σημείωσε η Κέλι Ρόμπινσον, στέλεχος του Planned Parenthood Action Fund.

Από τις εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ πάντως φαίνεται ότι στις περισσότερες κινητοποιήσεις -υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση- η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη.

Στις «πορείες των γυναικών», κατά τις οποίες ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, συμμετείχαν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ την 21η Ιανουαρίου, κυρίως στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Μία εβδομάδα αργότερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για μια «πορεία υπέρ της ζωής» στην Ουάσινγκτον, στην οποία συμμετείχε και εκφώνησε ομιλία ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση φοβούνται ότι το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πλέον κλίνει προς το συντηρητικό στρατόπεδο, θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στην άμβλωση, που κατοχυρώθηκε συνταγματικά με μια απόφαση του την 22η Ιανουαρίου 1973.