Σε αυτή την παράσταση οι θεατές θα κάθονται πάνω στη σκηνή και η πλοκή θα εκτυλίσσεται πάνω στις καρέκλες του θεάτρου Πόρτα. Με αυτή τη «λοξή» ιδέα ξεκίνησαν η ομάδα Patari Project και η σκηνοθέτρια Σοφία Πάσχου για να παρουσιάσουν την παράσταση «Η μύτη», που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Νικολάι Γκόγκολ. «Πρώτα έγινε η επιλογή του πώς θα πούμε την ιστορία και μετά την επιλέξαμε. Θα είναι όλο “ανάποδα”. Η σκηνή, η δράση, ο χώρος στον οποίο οι ηθοποιοί θα αφηγηθούν την ιστορία» εξηγεί η σκηνοθέτρια. «Επειδή ο Θωμάς Μοσχόπουλος και ο Κώστας Φιλίππογλου ανέβασαν τα άλλα δύο έργα που είχαν προαποφασίσει (σ.σ. τη «Δίκη του Κ.» και το «Μαύρο χιόνι»), σκεφτόμουν τι ωραίο που θα ήταν να κάνουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο. Κι έτσι θυμήθηκα τη “Μύτη”, την οποία είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια. Ηταν ένα έργο που δεν το θυμόμουν πολύ καλά, δεν είναι από τα αγαπημένα μου, απλώς θυμόμουν ότι μου είχε κάνει εντύπωση πως ξυπνάει ένας άνθρωπος και χάνει κάτι που το θεωρεί δεδομένο –τη μύτη του. Κι αυτό για μένα συνδέεται με όσα συμβαίνουν γενικά στον κόσμο, στη χώρα και στη ζωή μας».
Σύμφωνα με την πασίγνωστη ιστορία, η μύτη του Κοβαλιόφ ξεκολλάει από το πρόσωπό του κι εκείνος ξεκινά έναν απεγνωσμένο αγώνα για να τη βρει. Μια βουτιά σε έναν κόσμο παράλογο, όπου όλες οι ισορροπίες ανατρέπονται. Ετσι ανατρέπεται και η κλασική συνθήκη ανάμεσα στους θεατές και στους ηθοποιούς, όπου οι μεν θα κάθονται σε ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες στη σκηνή του Πόρτα και οι δε θα βρίσκονται πάνω στα καθίσματα. Οπως στις περισσότερες παραστάσεις τους, από το πρόσφατο «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», αλλά και την Οδύσσεια» και το «10 cm up», οι Patari Project έχουν ως βασικό τους σημείο δράσης ένα πατάρι.
Αυτή τη φορά το πατάρι θα είναι οι καρέκλες στην πλατεία του θεάτρου. «Αυτό που παρακολουθούν οι θεατές δεν είναι το θεατρικό έργο του ρώσου συγγραφέα αλλά η δική μας εκδοχή» συνεχίζει η Πάσχου. «Είναι καθαρά εμπνευσμένο από το διήγημα. Ουσιαστικά γράφουμε εμείς το δικό μας έργο. Οπως και στις προηγούμενες δουλειές μας, ο τρόπος που δουλεύουμε είναι συλλογικός. Τα τραγούδια, τα κείμενα, όλα προέρχονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς και από αυτοσχεδιασμούς.

Απλώς εγώ κάνω την τελική επιλογή και έχω την τελική ευθύνη. Γι’ αυτό και πάντα για μένα είναι πολύ σημαντικό να γράφεται και στα δελτία Τύπου που στέλνουμε ότι η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας. Χωρίς ηθοποιούς δεν θα υπήρχε αυτή η παράσταση. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος δουλειάς, καθόλου εύκολος, καθώς ζητάς από τους ηθοποιούς να είναι στο εδώ και στο τώρα. Να αυτοσχεδιάσουν, να εκτεθούν, να φέρουν τα δικά τους κείμενα, αυτά που τους απασχολούν, αλλά στο τέλος, νομίζω, γίνεται κάτι μαγικό και κάπως κουμπώνει όλο. Νομίζω έχει άλλη συγκίνηση να λες ένα κείμενο που το έχεις δημιουργήσει εσύ ο ίδιος. Ετσι οι ηθοποιοί είναι συν-δημιουργοί της παράστασης».

INFO

«Η μύτη», παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Παίζουν: Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Στο θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, τηλ. 210-7711.333), κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15