Οταν από τους δέκα ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, οι οποίοι αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, οι πέντε (Λεντέσμα, Ιμπάρμπο, Σάμπα, Ιβανόφ, Γουακάσο) αποχωρούν ως αποτυχημένοι έπειτα από μόλις έξι μήνες και άλλοι δύο (Ρέις, Ρινάλντι) απλώς συμπληρώνουν το ρόστερ της ομάδας, γίνεται αντιληπτό ότι κάτι πήγε στραβά στον μεταγραφικό σχεδιασμό που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ιταλού τεχνικού Αντρέα Στραματσόνι. Ο 40χρονος κόουτς εκμεταλλεύτηκε την εν λευκώ διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος και τις υπερεξουσίες που του παρείχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος όταν πια αντιλήφθηκε το στρατηγικό λάθος του ήταν πλέον αργά. Οι Πράσινοι έμειναν νωρίς νωρίς μακριά από την κούρσα του πρωταθλήματος, αποκλείστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και τραγική βαθμολογική συγκομιδή από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ λίγο έλειψε να διασυρθούν και στο Κύπελλο, όπου διασώθηκαν την ύστατη ώρα.

Παίκτες για τους οποίους υπήρξαν υψηλές προσδοκίες πως θα ανέβαζαν το επίπεδο της ομάδας απομακρύνθηκαν διότι, είτε ουδέποτε απέδωσαν τα αναμενόμενα, είτε κόστιζαν πολλά. Κάπως έτσι ο Κριστιάν Λεντέσμα, ο Ιβάν Ιβανόφ, ο Κρίστοφερ Σάμπα και ο Βίκτορ Ιμπάρμπο έλυσαν κοινή συναινέσει τα συμβόλαιά τους εξοικονομώντας σε βάθος χρόνου στην ΠΑΕ περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη φυγή του κολομβιανού επιθετικού οι Πράσινοι επωφελήθηκαν κατά 1,7 εκατ. ευρώ!

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πλέον καλείται να διαχειριστεί την ομάδα του πρωτίστως με όρους οικονομικής εξυγίανσης και δευτερευόντως με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αφού η μεγάλη επένδυση που έγινε από τον Αλαφούζο την τελευταία διετία (με κατακόρυφη αύξηση του μπάτζετ) δεν απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική αύξηση στην αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας από τα τρία εκατ. ευρώ του 2015 στα τουλάχιστον δέκα εκατ. ευρώ του 2016.

Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τους Πράσινους στην εφαρμογή του «μνημονίου 2», τριάμισι χρόνια μετά το «μνημόνιο 1» το οποίο ανέλαβαν να εκτελέσουν το καλοκαίρι του 2013 δύο Ελληνες: ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου και ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας. Πλέον τούτο τον δύσκολο ρόλο καλούνται να παίξουν ο κόουτς Μαρίνος Ουζουνίδης και ο football manager Νίκος Λυμπερόπουλος, που επιχειρούν να επαναφέρουν το ελληνικό στοιχείο με την προώθηση παιδιών από τις ακαδημίες. Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με την προ τριετίας επανεκκίνηση του συλλόγου. Εκείνο όμως που σίγουρα έχει διαφοροποιηθεί είναι η υπομονή των οπαδών του Τριφυλλιού, που πλέον έχει εξαντληθεί.