Ενα πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να στείλουν έως τα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα οδηγεί ένα βήμα παρακάτω τη δεύτερη αξιολόγηση. Το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει πρόσθετα και σκληρά μέτρα, με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, να θεωρείνται από τις βασικές κόκκινες γραμμές των δανειστών.

Το πλαίσιο αυτό μορφοποιείται σε αλλεπάλληλες συναντήσεις των επικεφαλής των δανειστών, ενώ και ο δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση παραμένει ανοιχτός.

Εως χθες, παρότι το μέτωπο των δανειστών είναι ενιαίο, με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων, το κείμενο αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί. Αναμένεται όμως να φτάσει είτε με τη μορφή τηλεδιάσκεψης είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας, με στόχο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέλθουν στην Αθήνα προκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να μπει στην τελική της ευθεία.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χθες ότι το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει δύσκολο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της. Ο χρόνος θεωρείται ανεπαρκής. Παρ’ όλα αυτά, προσέθεταν, στον βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου με τη γνωστή μέθοδο των προαπαιτουμένων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις τις αποφάσεις του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (απόλυτα μη βιώσιμο, σύμφωνα με τις διαρροές) και της έκθεσης με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις τράπεζες). «Το χειρότερο θα ήταν στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη θέση του, εάν θα μετέχει δηλαδή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα» αναφέρει πηγή της Κομισιόν.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ. Την ίδια ώρα, ο ESM, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνισε χθες ότι ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν προχθές μίλησε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εννοούσε πλήρη συμμετοχή με χρηματοδότηση, ενώ χωρίς μισόλογα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έστελνε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. «Περαιτέρω πληρωμές προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ξεκαθάρισε.

Οι τεράστιες αβεβαιότητες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση επισήμως συνεχίζει να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων ούτε ένα ευρώ πρόσθετων μέτρων, έχουν επιφέρει μεγάλες πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Χθες, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου κινήθηκε έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας ακόμα και το 8%, από 7,25% προχθές, ενώ οι ετήσιοι τίτλοι από το 7,78% εκτοξεύθηκαν στην απόδοσή τους στο 12,50%.