Τις ελλείψεις του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού αλλά και τις αστοχίες των αρμοδίων να προγραμματίσουν έγκαιρα τις ανάγκες προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω κακοκαιρίας αποκαλύπτουν οι ενεργειακές κρίσεις των Χριστουγέννων και των τελευταίων ημερών.

Εδώ και μερικές ημέρες η ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας εναπόκειται στον Αίολο, δηλαδή στο κατά πόσο θα φυσήξει για να πάρουν μπροστά τα αιολικά πάρκα, και στο πότε θα φτάσει το επόμενο δεξαμενόπλοιο με φυσικό αέριο από την Αλγερία.

Αυτή είναι λίγο – πολύ η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας που από την Τετάρτη έχει περάσει σε κατάσταση συναγερμού 2 και αν δεν ζητούσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να ληφθούν έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης, όπως το «γύρισμα» μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο και η επίσπευση της άφιξης νέου φορτίου υγροποιημένου αερίου, οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας θα άδειαζαν στις 31 Ιανουαρίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η ΔΕΠΑ υποχρεώθηκε να επισπεύσει την άφιξη του νέου φορτίου με αέριο από την Αλγερία για τις 4 Φεβρουαρίου αντί για τις 6 Φεβρουαρίου που προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με βάση τον σημερινό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ –Αγ. Δημήτριος 1 και 4, Καρδιά 4 και Λαύριο 5 –θα βρίσκονται εκτός παραγωγής λόγω βλάβης, στερώντας 1.214 μεγαβατώρες καθαρής ισχύος από το σύστημα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και του γεγονότος ότι λόγω επιδείνωσης της κακοκαιρίας η μέγιστη ζήτηση επρόκειτο να φτάσει χθες τις 8.894 μεγαβατώρες, ενώ για σήμερα η πρόβλεψη μιλά για 8.870 μεγαβατώρες, το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων παραμένει πάντα ανοικτό.