Δώδεκα πτώματα ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μανσανίγιο, τουριστική πόλη του δυτικού Μεξικού την οποία προτιμούν πολλοί παραθεριστές από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το πρωί του Σαββάτου, επτά ακρωτηριασμένες σοροί βρέθηκαν μέσα σε ταξί το οποίο είχε εγκαταλειφθεί σε δρόμο που συνδέει τη Μανσανίγιο, στην Πολιτεία Κολίμα, με τη Σιουατλάν, στην Πολιτεία Χαλίσκο.

Τα πτώματα αυτά είχαν «αποκεφαλιστεί» και το «ένα ανήκε σε γυναίκα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ερέδια, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Μανσανίγιο, σύμφωνα με τον οποίο βρέθηκε μήνυμα σε ένα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου υπογεγραμμένο από το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Την Κυριακή τα ημίγυμνα πτώματα άλλων πέντε ανθρώπων ανακαλύφθηκαν σε θαμνώδη έκταση, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της αστυνομίας.

Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών

Οι σοροί που εγκαταλείφθηκαν εκεί είχαν σημάδια βασανισμού, κατά την ίδια πηγή, η οποία συμπλήρωσε πως και σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκε η υπογραφή του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τους τελευταίους έξι μήνες ο αριθμός των δολοφονιών που πιστεύεται ότι οφείλονται σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μέσα τους κόλπους της συγκεκριμένης συμμορίας —στην οποία αποδίδονται εξάλλου πολλές θεαματικές ενέργειες εναντίον των ομοσπονδιακών αρχών— καταγράφει μεγάλη αύξηση.

Μόλις την 16η και την 17η Ιανουαρίου ανακαλύφθηκαν έξι νεκροί, δολοφονημένοι με πυροβόλα όπλα, σε τρεις τοποθεσίες στη Μανσανίγιο. Οι αρχές απέδωσαν τις ανθρωποκτονίες στο ίδιο καρτέλ.

Η συμμορία, της οποίας ηγείται ο Νεμέσιο Οσεγκέρα, γνωστός και με το προσωνύμιο «Ελ Μέντσο», εκτιμάται πως έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από την εγκληματική της δράση, σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση.