Ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μετά το 2018 καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου.Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, επιχειρώντας να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση μέτρα, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό. Αυτή η φόρμουλα συμβιβασμού έχει βεβαίως βαρύ κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.

ΔΕΛΕΑΡ. Από την άλλη, το δέλεαρ είναι μεγάλο καθώς όχι μόνο θα ξεμπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση και θα εισπραχθεί η δόση, αλλά θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Το QE, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, εξάλλου, θα εισπραχθεί ως θετικό σήμα από τις αγορές, επιτρέποντας την επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου σ’ αυτές πριν από τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον μάλιστα ισχύσει και ο «αντίστροφος κόφτης», μια ρήτρα δηλαδή που θα επιτρέπει τη μη εφαρμογή των μέτρων, διευκολύνεται ένα νέο αφήγημα της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση κορυφώνεται σήμερα και αύριο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ενδεχομένως και άλλους αξιωματούχους πριν από τη σύνοδο των υπουργών. Η επιστολή του πάντως θεωρήθηκε ότι δεν πρόσθεσε κάτι σημαντικό στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρουν πηγές στην Ευρώπη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν τώρα οι θεσμοί είναι αυτό της επιστροφής του ΔΝΤ, αφού η εναλλακτική θεωρείται προβληματική, με βάση και όσα είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα. Για να εξασφαλισθεί, όμως, η επιστροφή του Ταμείου και μάλιστα με χρηματοδότηση, οι πηγές στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι δεν επαρκεί η παράταση του κόφτη που προτείνει η κυβέρνηση.
Την κινητικότητα γύρω από μια επώδυνη αλλά συμβιβαστική λύση επιβεβαιώνουν, εξάλλου, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει σύντομα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ύστερα από την αξιολόγηση που έκανε, βάσει του άρθρου IV, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η έκθεση δεν κρύβει μυστικά, αφού τις γενικές της γραμμές έχει ήδη από τότε παρουσιάσει η Ντέλια Βελκουλέσκου, αναφέροντας τις θέσεις του Ταμείου για μείωση του αφορολογήτου και περικοπή των κύριων συντάξεων.

Εκτοτε, τις θέσεις αυτές έχουν επαναλάβει στο άρθρο του ο Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ. Το κρίσιμο σημείο όμως εδώ είναι ότι η έκθεση θα συνοδεύεται και από μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Εφόσον η ανάλυση αυτή βγάλει το χρέος βιώσιμο, θα μπορέσει να επιστρέψει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Για να γίνει ωστόσο αυτό, θα πρέπει η Ευρώπη να υποσχεθεί κάτι παραπάνω για την ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα να εξειδικεύσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Κάτι που έχει ζητήσει και ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εντάξει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο QE.

ΑΓΚΑΘΙΑ. Στο αυριανό Eurogroup πάντως ασφαλώς δεν αναμένεται απόφαση για την αξιολόγηση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Θα δούμε», είπε, «πώς μπορούμε να κινηθούμε προς μια σύντομη ολοκλήρωση, αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη». Για να κλείσει η αξιολόγηση, εξάλλου, απαιτείται συμφωνία στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις), τα ενεργειακά και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Το τελευταίο, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη παρουσιάσει προτάσεις για την κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ εξ αυτών.