Επιμένει η κυβέρνηση ότι με βάση τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία δεν θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης. Εξ αυτού του λόγου η επέκταση για έναν χρόνο του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτη) αποτελεί ένα από τα χαρτιά που θα τραβήξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση στο στενόμακρο τραπέζι του Eurogroup ως κίνηση καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας.

Το Μαξίμου δεν δείχνει επιμονή όμως μόνο ως προς αυτό. Θεωρεί ότι η νομοθέτηση του κόφτη –όπως έγινε και για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης –δεν συνδέεται με την ψήφιση μέτρων, καθώς η περιγραφή τους που θα συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό νομοθέτημα δεν συνιστά δέσμευση για εφαρμογή τους από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα.

Η κυβέρνηση αναλύοντας τους δείκτες της οικονομίας εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Κι ότι ακόμη και στην «απίθανη περίπτωση» που υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει η ίδια τη δυνατότητα να επιλέξει από πού θα αντλήσει τα χρήματα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό. Επί της ουσίας το Μαξίμου ποντάρει στη δυνατότητα που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών να αποφασίσει έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμούς στο διάστημα ενός μηνός από τη διαπίστωση της απόκλισης από πού θα γίνουν περικοπές για να καλυφθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα προτιμήσει την εξοικονόμηση εσόδων π.χ. από τη μείωση του αφορολογήτου από τις οριζόντιες περικοπές σε δαπάνες –δηλαδή σε μισθούς και συντάξεις –που θα περιλαμβάνονται στον κόφτη. «Φυσικά και θα προστατεύσουμε εκείνους που χρειάζονται περισσότερη προστασία» λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή που επισημαίνει ότι οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν και βάσει των ρυθμών ανάπτυξης εκείνης της περιόδου. Αλλη κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι σε μία απευκταία τέτοια περίπτωση μη επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει παραμετρικά μέτρα που δεν θα θίγουν τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ. Οπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση γνωρίζει πως για να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία πιθανότατα να συμφωνηθούν στο 3,5%, θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης πιστεύουν ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει ώς τώρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δανειστές να δώσουν στην ελληνική πλευρά αυτό που ζητάει, δηλαδή την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων. Οι διαβουλεύσεις γίνονται σε παρασκηνιακό επίπεδο και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με τέτοιον τρόπο που οι θεσμοί να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα σημεία προτάσεων του οικονομικού επιτελείου. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε διατυπώνονται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και αντιπροτάσεις από την πλευρά των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, στόχος του Eurogroup είναι να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις τρέχουσες συνομιλίες.

Αυτά τα ζητήματα είναι το Staff Level Agreement (SLA) που συνδέεται με το τρέχον πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του από σήμερα μέχρι το 2018.

Είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ασφαλώς ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018 (χρονική διάρκεια και ύψος) όπως και ο τρόπος επίτευξής τους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, εξέλιξη που κατά τη γνώμη της εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους εύχονται να υποστεί η χώρα μια νέα καταστροφή. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, ο οποίος σχολίασε ότι «πρέπει να προσέξουν όλοι αυτοί, διότι γρήγορα θα διαψευσθούν για μία ακόμη φορά. Η χώρα ανακάμπτει και αυτοί θα μείνουν να νοσταλγούν τις πολιτικές που εφάρμοσαν κι εμείς ακυρώσαμε». Πρόσθεσε δε ότι «αν δει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, θα αντιληφθεί ότι πραγματικά «περνάμε τη γωνία»».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, το Μαξίμου επιδιώκει τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά χθες με το συγκεκριμένο θέμα παρουσία των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και Χριστόφορου Βερναρδάκη, που ούτως ή άλλως έχουν την ευθύνη για την καθημερινότητα και τον κυβερνητικό συντονισμό.

Εκτιμήθηκε ότι η συνεργασία κυβέρνησης και Κουμουνδούρου θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο στενή. Μάλιστα με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ενεργοποιείται η Κυβερνητική Επιτροπή προκειμένου σε αυτή να συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Η Κυβερνητική Επιτροπή λειτουργεί έως και σήμερα με τη μορφή του άτυπου κυβερνητικού όργανου που συνεδριάζει κάθε Δευτέρα συνήθως στο Μέγαρο Μαξίμου.