Το ευρωπαϊκό ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (Παρασκευή 6/1, 21.00, ΣΕΦ), που θα μεταδοθεί ακόμη και από το επίσημο κανάλι του ΝΒΑ, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες.

Εως τότε όμως σύσσωμη η μπασκετική κοινότητα, αλλά και η κοινή γνώμη, εκφράζουν τη θλίψη για τα αιματηρά γεγονότα στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, το οποίο όχι μόνο αποτελεί τον συνήθη τόπο διεξαγωγής των μεθεορτίων έπειτα από την κατάκτηση ενός σημαντικού τίτλου, αλλά και κλασικό ραντεβού παικτών, προπονητών, ατζέντηδων, δημοσιογράφων και γενικότερα ανθρώπων του μπάσκετ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το φετινό Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας έχει ανατεθεί στην Κωνσταντινούπολη (19-21 Μαΐου 2017), ο άσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Ααρον Τζάκσον δεν έκρυψε τον προβληματισμό του με ανάρτηση στο twitter. «Προσεύχομαι για την Κωνσταντινούπολη. Αλλάξτε τοποθεσία. Οποιος συμμετέχει στο Φάιναλ Φορ θα ανησυχεί περισσότερο για τα αγαπημένα του πρόσωπα που θα βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Πρέπει να προετοιμαστείς για ένα μεγάλο παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα να ανησυχείς για το πού πάει ο μικρός σου αδελφός και αν είναι ασφαλής», έγραψε ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, που είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Και ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού Κένι Γκέιμπριελ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του: «Προσευχές για την Κωνσταντινούπολη. Είναι τρελό, φίλε. Πότε θα σταματήσει όλο αυτό;».

Εκείνος, βέβαια, που πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό είναι ο συμπατριώτης τους Τζάστιν Ντέι, που φέτος αγωνίζεται στη Γαλατάσαραϊ, ομάδα που εδρεύει στην Πόλη.

«Είναι απίστευτο. Σχεδίαζα να πάω στο Reina για δείπνο, αλλά τελικά αποφάσισα να το ακυρώσω. Είμαι σοκαρισμένος. Οι προσευχές μου για τους ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη» ανέβασε στο twitter. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά το αιματηρό πραξικόπημα στις 15 του περασμένου Ιουλίου, και ενώ έχουν καταγραφεί άλλα πέντε τρομοκρατικά κτυπήματα (συνολικά έξι μέσα στο 2016) με περισσότερους από 200 νεκρούς, ο πρόεδρος της Euroleague Basketball Τζόρντι Μπερτομέου έχει τονίσει σε συνεντεύξεις του ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Αν το κάνουμε από φόβο, τότε θα κερδίσει η τρομοκρατία». Ισως τώρα να το ξανασκεφτεί.

Κώστας Σωτηρίου