Στη νομική αντεπίθεση περνά η Ιρλανδία στη μάχη της εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολόγηση του αμερικανικού κολοσσού Apple.

Σε νομικά επιχειρήματα που εξέδωσε, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί την Κομισιόν ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές της, παρενέβη σε εθνική φορολογική πολιτική και δεν καταλαβαίνει την ιρλανδική νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Το Δουβλίνο σημειώνει πως έχει προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για ακύρωση της πολύκροτης απόφασης της Κομισιόν, με την οποία οι Βρυξέλλες ζητούν από την Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη καταβεβλημένους φόρους.

Η απόφαση της Επιτροπής στηρίζεται στην κατηγορία ότι η Ιρλανδία προσέφερε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple, που επέτρεψε στον φορολογικό κολοσσό να ελαχιστοποιήσει τη φορολογική του δαπάνη κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικής βοήθειας.

Ωστόσο, η ιρλανδική πλευρά καθιστά σαφές ότι «δεν δέχεται την ανάλυση» της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν κάνει συμφωνίες με φορολογούμενους», ούτε καν με την Apple.

Η ίδια η Apple αναμένεται να καταθέσει τη δική της έφεση κατά της Κομισιόν μέσα στο επόμενο διάστημα. Έχει κατηγορήσει την Κομισιόν για άδικη στοχοποίηση με πολιτικά κίνητρα