«Ξεκινά σύγκρουση η κυβέρνηση με την Ευρώπη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χωρίς, πρωτίστως, να συνεννοηθεί με τους Θεσμούς, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θυμήθηκε «τον παλιό του εαυτό, εκείνον της δραχμής».

«Εγω δεν διαφωνώ, καλά κάνατε», τόνισε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εγώ σας κατακρίνω ότι δεν συννενοηθήκατε. Γιατί διαλέγετε δρόμους σύγκρουσης, οι ξένοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους».

Τι απλούστερο μία κυβέρνηση να συνεννοηθεί με τους δανειστές επί θέματος αφού μιλάτε για όλα τα άλλα, αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει “εικόνα σύγκρουσης” και πρόσθεσε “θυμόσαστε τον παλιό σας εαυτό, τον αντιμνημονιακό σας εαυτό, αυτόν της δραχμής”. “Αυτό προετοιμάζετε, πάτε να δημιουργήσετε μία τέτοια κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός απείλησε με εκλογές και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. “Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεννοηθεί με την Ευρώπη, αν θέλετε σύγκρουση να φύγετε το συντομότερο. Όταν κάποιος πρωθυπουργός θα πάει την Ελλάδα στη δραχμή θα πάει φυλακή, το έχω προειδοποιήσει και τον περασμένο Ιούνιο”. Εκτίμησε δε ότι “σύντομα θα έχουμε εκλογές, γιατί, όπως είπε, πόσο θα αντέξει μία κυβέρνηση βάζοντας μόνο φόρους και κόβοντας συντάξεις”.

Στη συνέχεια σχολίασε επικριτικά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα μέτρα που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά “λέγατε ότι θα πάρετε το χρέος, αλλά να μη σας πω τι πήρατε”. Πρέπει να ντρέπεστε γιατί εννοούσατε κούρεμα και όχι επιμηκύνσεις, τίποτα δεν πήρατε”.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Λεβέντης είπε ότι “βλέπω να γίνονται κοκορομαχίες, για το τίποτα και αναρωτιέμαι αν υπάρχει σεβασμός προς το κόσμο που υποφέρει”. Επιτέθηκε και στην ΝΔ, λέγοντας ότι “τώρα μας λέει πως θα τα κάνει όλα τέλεια, αλλά δεν είναι νέο κόμμα. Είχε την εξουσία, γιατί δεν τα έκανε τότε. Είναι η ίδια ΝΔ, αλλά άλλαξε ο επικεφαλής”, είπε και αναρωτήθηκε “ είναι πιο έξυπνος ο Μητσοτάκης από τον Σαμαρά; Με το ίδιο υλικό, με την ίδια νοοτροπία υπόσχονται ότι θα τα αλλάξουν όλα”.

Κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωφη Γεννηματά που δεν ψήφισε την απλή αναλογική, τονίζοντας ότι αν κάνει γύρο θριάμβου η ΝΔ θα το οφείλει στην κ. Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι εγώ το λέω για να την κυνηγήσω, αλλά εγώ την εκτιμώ. Αλλά πάει και δίνει 50 έδρες στον Μητσοτάκη, σε έναν που πρόδωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση του να δοθούν 200 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για ενίσχυση της άμυνας της χώρας, η οποία δέχθηκε αρνητική κριτική. “Το είπα αυθόρμητα γιατί βλέπω ότι απειλούν οι Τούρκοι και εμείς τι κάνουμε βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απαντά. Είναι ανάλωση του Πρόεδρου, πρέπει αν έχει σεβασμό να μην μπαίνει στο παιχνίδι των τρελών”. Κατηγόρησε την αίθουσα ότι κανείς δεν νοιάζεται για την άμυνα της χώρας και πρότεινε να διαθέσουν 3 μισθούς οι βουλευτές για την άμυνα.

Επίσης, επιτέθηκε στην ΕΡΤ, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και προσωπικά στον υπουργό ΜΜΕ Νίκο Παππά για ρατσισμό ενημέρωσης και πως δεν διαβάστηκε όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για την άμυνα, αλλά ένα απόσπασμα. “Έχουν βάλει σε μία εκπομπή στην ΕΡΤ να μιλάνε κάτι δημοσιογράφοι μεταξύ τους. Ως πότε θα ανεχθούμε αυτόν ρατσισμό να μην μπορεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να μην μπορεί αν μιλήσει στο λαό” τόνισε και πρόσθεσε ότι “είναι ευθύνη του κ. Παππά και δεν μπορεί η ΕΡΤ να παίρνει μία σειρά από την ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, δεν μεταδίδει τις απόψεις των κομμάτων αλλά κουτσομπολιά και αυτά θυμίζουν άλλες εποχές”.

Τέλος, προειδοποίησε ότι “πάμε για μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας, αν δεν ληφθούν μέτρα” , διότι μεταξύ άλλων, δεν βλέπει καμία επένδυση.