Με τον καλύτερο τρόπο αποτύπωσε στο παρκέ ο Ολυμπιακός την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά του από την Ούνικς Καζάν, την οποία και συνέτριψε στο ΣΕΦ με 88-59 για την 11η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, φτάνοντας το ρεκόρ του στο 7-4 (νίκες-ήττες).

Αν και την εντυπωσιακή εμφάνιση και τη νίκη επισκίασε ο τραυματισμός του Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος αποχώρησε υποβασταζόμενος 1’.09’’ πριν το φινάλε, καθώς σε προσπάθειά του να μαρκάρει τον Λάνγκφορντ, έπεσε στο παρκέ πιάνοντας το πόδι του και μετά το κεφάλι του!

Πιθανότατα θλάση στον δικέφαλο, αλλά πρώτα θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαγνωσθεί και το μέγεθος του τραυματισμού του.

Το πολύ θετικό όμως ήταν η «επιστροφή» του Κώστα Παπανικολάου που θύμισε τον παλιό καλό «Πάπ» τόσο σε επίθεση όσο και στην άμυνα όπου έπαιξε κομβικό ρόλο στο μαρκάρισμα του Λάνγκφορντ.

Οι πρωταθλητές ήταν το ακλόνητο φαβορί κόντρα στους Ρώσους του δικού μας Κώστα Καϊμακόγλου (ο οποίος καταχειροκροτήθηκε σε 1-2 καλάθια που σημείωσε καθώς πλέον τα πράσινα που φοράει είναι λιγότερο… ερεθιστικά για τους οπαδούς του Ολυμπιακού από αυτά του Παναθηναϊκού που φορούσε παλαιότερα ο ικανότατος φόργουορντ) και το απέδειξαν περίτρανα στο παρκέ.

Εξουδετέρωσαν ένα από τα πιο «καυτά πιστόλια» της Ευρωλίγκας

Και μπορεί η επιθετική συγκομιδή των γηπεδούχων να ήταν εξαιρετική, όμως και πάλι ενέργεια πήραν από την άμυνά τους, το σημαντικότερο επίτευγμα της οποίας ήταν ότι εξουδετέρωσε πλήρως τον Αμερικανό Λάνγκφορντ, ένα από τα πιο «καυτά πιστόλια» της Ευρωλίγκας. Ο οποίος σκόραρε μάνι μάνι 11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και στη συνέχεια ξαναβρήκε τον δρόμο προς το καλάθι πεντέμιση λεπτά πριν το τέλος (δηλαδή οι Πειραιώτες τον κράτησαν 25 λεπτά άποντο!).

Από το πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έδειξε τις προθέσεις του για να περάσει ευχάριστο βράδυ, επιβάλλοντας πλήρως τον ρυθμό του. Προηγήθηκε από την αρχή με διψήφιο αριθμό πόντων (15-4 στο 4’) και με Πρίντεζη (7π.) και Παπανικολάου (6π.) να ηγούνται στην επίθεση έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενος 24-16.

Με τους 11 από τους 16 πόντους των φιλοξενουμένων να τους πετυχαίνει ο συνήθης ύποπτος και πρώτο βιολί τους (Λάνγκφορτ).

Οι γηπεδούχοι έδειξαν σημάδια χαλάρωσης για λίγα λεπτά προς το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και έτσι οι παίκτες της Ούνικς (με τον Ουίλιαμς να συνεισφέρει στο σκοράρισμα για τους φιλοξενούμενους) πλησίασαν στο -4, μειώνοντας σε 24-20 στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου (με σερί 6-0).

Αυτό λειτούργησε ως «ξυπνητήρι» – μαζί με τις φωνές του Γιάννη Σφαιρόπουλου – με τους πρωταθλητές να παίζουν και πάλι άμυνα και να ξεφεύγουν με 33-20 (15’), απαντώντας με δικό τους σερί 9-0 και τον Πρίντεζη να συνεχίζει να σκοράρει από παντού.

Το σκορ έφτασε μέχρι και στο +17 (41-24 στο 18’) με το σημαντικότερο για τους γηπεδούχους ότι είχαν κρατήσει άποντο στο δεύτερο δεκάλεπτο τον Λάνγκφορντ και αυτό ήταν το κλειδί για να ξεφύγουν και να κλείσουν το πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι με 43-28. Εχοντας δεχθεί μόλις 12 πόντους στη δεύτερη περίοδο, χάρις σε αμυντικό κρεσέντο. Με τρομερή δουλειά από Παπανικολάου, Χάκετ και Μάντζαρη πάνω στο «πυρηνικό όπλο» των Ρώσων, τον Κίθ Λάνγκφορντ.

Μόλις 6.500 είδαν το ρεσιτάλ των Πειραιωτών

Ακόμα πιο «αφηνιασμένος» μπήκε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο και μέσα σε τρία λεπτά είχε εκτοξεύσει τη διαφορά στους 24 πόντους (54-30 στο 23’ με τρίποντο του Μάντζαρη) με τους Ρώσους να δείχνουν και να είναι εγκλωβισμένοι από την τρομερή άμυνα των γηπεδούχων. Το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με τους Πειραιώτες στο +26 (68-42) δίνοντας πραγματικό ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση καθώς και πάλι οι Ρώσοι σκόραραν μόλις 14 πόντους στην 3η περίοδο.

Η «ερυθρόλευκη καταιγίδα» συνεχίστηκε και στο 4ο δεκάλεπτο, στο οποίο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου προηγήθηκαν ακόμα και με 35 πόντους (80-45 στο 34’) με καλάθι του Γκρίν, σε φάση που ήταν η επιτομή του μπασκετικού Ολυμπιακού και της φιλοσοφίας που έχει περάσει ο προπονητής του.

Ο Γιάννης Αθηναίου που δεν έχει την ευκαιρία να παίζει συχνά στην Ευρώπη βρέθηκε αμαρκάριστος στο τρίποντο, με το σκορ στους 33 πόντους και όμως πριν σουτάρει προτίμησε να δώσει εξαιρετική ασίστ στον Γκρίν κάτω από το καλάθι σιγουρεύοντας το δίποντο.

Μόλις 6.500 φίλοι της ομάδας είχαν την τύχη να δουν το ρεσιτάλ των Πειραιωτών, καθώς ούτε οι οργανωμένοι δεν γέμισαν την δική τους εξέδρα, η οποία βέβαια θα είναι κατάμεστη στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον «αδελφό» Ερυθρό Αστέρα.

Ολυμπιακός (29/53 διπ., 3/16 τρ.,21/24 βολ., 29-12 ριμπ. 11 κλεψ., 11 ασιστ, 4 κοψ., 10 λαθ.): Γκρίν 15 (6/7 διπ.), Μπίρτς 5, Γιάνγκ 5, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 10 (5/10 διπ.), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 11(1), Παπανικολάου 12 (5/7 διπ.), Μάτζαρης 5(1), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 10 (3/3 διπ., 1/3 τρ., 6/7 β.), Αθηναίου.

Ούνικς Καζάν (20/47 διπ., 4/11 τρ., 7/11 βολ., 25-5 ριμπ., 1 ασιστ, 6 κλεψ., 4 κοψ., 20 λαθ.): Τζονσον 3, Αντίποφ, Λάνγκφορντ 25 (7/17 διπ., 3/6 τρ.), Στόλ 2, Παραχούλσκι 4, Κόλομ 4, Κλιμένκο 3, Βορόνοφ, Πάνιν 3, Καϊμακόγλου 6, Ουίλιαμς 9.