Την περίοδο των Χριστουγέννων οι καλλιτέχνες είθισται να δίνουν παραστάσεις και συναυλίες για καλό σκοπό. Οταν όμως αυτή η πρακτική δεν χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους αλλά αποτελεί συνέχεια ευαισθητοποιημένης στάσης απέναντι στην κοινωνία, τότε οι βραδιές ενίσχυσης φιλανθρωπικών οργανισμών αποκτούν άλλη σημασία.

Κάπως έτσι βλέπει και τις δύο συναυλίες που ετοιμάζει η Βασιλική Καρακώστα το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου με σκοπό την υποστήριξη της «Φλόγας» και του οργανισμού «Make a wish Ελλάδος». Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκμάθησης μουσικής σε ανήλικους εγκλείστους των Φυλακών Κορυδαλλού «Vision in Prison» και σε συνάρτηση με τις παλιότερες εμφανίσεις της στη σκηνή υπέρ του «Χαμόγελου του παιδιού», της «Φλόγας» Βόλου, των «Γιατρών χωρίς σύνορα» και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού, ετοιμάζει δύο νέες βραδιές, τις «Νύχτες Χριστουγέννων» όπως τις βάφτισε με καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

«Η πρώτη κουβέντα ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, όταν προετοίμαζα το “Vconcert ελληνικής κλασικής παράδοσης”, 12 τραγούδια της συλλογικής μας μνήμης, που παρουσίασα στο Ιδρυμα Θεοχαράκη 20 Οκτωβρίου. Πάνω στην προετοιμασία, η κ. Ραγιά, μια εξαιρετική διαφημίστρια που με βοηθούσε με το“Vconcert” μου ζήτησε να συνεργαστούμε για τα Χριστούγεννα» θυμάται η Βασιλική Καρακώστα μιλώντας στα «Νέα».

Η «Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων όλου του κόσμου»

Μόλις η ιδέα των χριστουγεννιάτικων συναυλιών άρχισε να παίρνει μορφή σιγά σιγά, η ερμηνεύτρια – μουσικός είδε τον εαυτό της πάνω στην σκηνή σαν νεράιδα, μορφή που της είναι ιδιαίτερα οικεία. «Η “Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων όλου του κόσμου” που θα υποδυθώ, είναι η μεγέθυνση του “Vconcert 12τραγούδια της Ελληνικής μας Παράδοσης” όπου ενώνει την Ελλάδας μας μέσα από την παράδοσή της, έτσι και η Νεράιδα των βιωμάτων, όπως τη λέω, έρχεται να μας αφηγηθεί 12 παραδόσεις από όλον τον κόσμο (Ουκρανία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία κ.α.) για να ενώσει το σύμπαν. Τα συζητούσαμε όλα αυτά το καλοκαίρι με την κ. Ραγιά που έγραψε τα κείμενα» τονίζει η Καρακώστα.

Και μολονότι η νεράιδα είναι εικόνα που όλοι έχουν στο μυαλό τους με συγκεκριμένες ιδιότητες, αυτή που θα πατήσει την σκηνή του Θεάτρου Αννα και Μαρία Καλουτά το Σάββατο στις 18.00 κι εκείνη που θα εμφανιστεί την Κυριακή στις 15.00 στο κοινό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, θα είναι κάπως διαφορετική. «Πάει καιρός πολύς που δουλεύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης “Νεράιδας” και εκεί που δεν ξέραμε πού θα παρουσιαστεί, η Νεράιδα μας αυτή, τσούπ την πιάνουν από το χέρι πέντε υπέροχα παιδιά, που θα τα απολαύσετε επί σκηνής, και την οδηγούν στο κατώφλι της “Φλόγας” & του “Make A Wish”. Αμέσως καταλάβαμε πως η Νεράιδα ήταν γραφτό να γίνει δώρο από τα παιδιά για τα παιδιά», αναφέρει η ερμηνεύτρια.

Ως το βασικό πρόσωπο των δύο εκδηλώσεων, η Καρακώστα θα αφηγηθεί και θα τραγουδήσει άγνωστες και παράξενες χριστουγεννιάτικες ιστορίες στον ρόλο της νεράιδας των θρύλων και των παραδόσεων από όλον τον κόσμο. Δίπλα της όμως θα έχει πολλούς συνεργάτες ώστε να ζωντανέψουν για τα καλά όλες οι πτυχές των παραμυθιών.

Το κοινό να βοηθήσει τους σκοπούς δύο ιδρυμάτων

«Εχει δουλέψει πάρα πολύς κόσμος και με προσωπικό κόστος. Θα ήθελα να πω μεγάλο μπράβο, κυρίως στους γονείς των παιδιών που τα έφερναν στις τόσες πρόβες, εύχομαι να ευχαριστηθούν το αποτέλεσμα. Ετσι λοιπόν οι μύθοι και παραδόσεις της Νεράιδας των βιωμάτων, που τα χωρούν και τα χορεύουν όλα, θα φέρουν στην σκηνή ευθυτενείς χορεύτριες από την σχολή της κ. Μαίρης Λαδά, η οποία έδωσε τον καλύτερο εαυτό της μαζί με την κ. Κατερίνα Τέμο που επιμελήθηκε και την σκηνογραφία, θα φέρουν την πιανίστα Γλυκερία Πογιατζόγλου και την καλλίφωνη χορωδία του Γυμνασίου – Λυκείου “Ώθηση”. Με μύθους και θρύλους που θα αφηγηθώ και θα τραγουδήσω Νεραϊδένια από μακρινές χώρες, και όλοι μαζί ο καθένας με τον τρόπο του σας υποσχόμαστε δύο απολαυστικές παραστάσεις, που θα κλείσουν σαν σε γιορτή από το μέλλον με κάλαντα από όλη την Ελλάδα», επισημαίνει η Καρακώστα.

Η τελική πινελιά στο θέαμα που θα παρουσιάσει η μουσικός κι ερμηνεύτρια, θα είναι η δημιουργία εορταστικού κλίματος στις δύο βραδιές οι οποίες θα ωθήσουν συναισθηματικά το κοινό να βοηθήσει τους σκοπούς των δύο ιδρυμάτων που θα υποστηριχθούν οικονομικά. «Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στις συγκεκριμένες παραστάσεις το φέρνουμε και το καλούμε όλοι μας, η “Φλόγα” με το “Make A Wish” αγκαλιά, οι συντελεστές πάνω και πίσω από την σκηνή και το κοινό που θα μας τιμήσει, ξέροντας πως τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν καθ’ ολοκληρίαν στα παιδιά με σοβαρές ασθένειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις κυρίες Ρίτα Μωραϊτάκη, Σοφία Συμιδαλά, Μαίρη Λαδά και Αλίνα Ραγιά για την αγάπη τους και την υποστήριξή τους. Τέλος, θα ήθελα να πω, ότι το “πνεύμα των Χριστουγέννων” φέτος, θα μας το φέρει η “Ενότητά μας μέσα από τη Διαφορετικότητά μας», καταλήγει ο ιθύνων νους των εκδηλώσεων.

Info

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Αννα και Μαρία Καλουτά στις 18.00 (Τιμοκρέοντος 6Α, Αγιος Σώστης, Νέος Κόσμος, τηλ.2109344131).

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 15.00 (Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς, τηλ. 2104143310).