Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη πως η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας θα εκδώσει «το συντομότερο δυνατόν» την απόφασή της σχετικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι 11 δικαστές του Δικαστηρίου ξεκίνησαν την Δευτέρα να εξετάζουν την έφεση που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εναντίον της δικαστικής απόφασης που την υποχρεώνει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού αρχίσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ένωση.

«Δεν μας ζητείται να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ κατά το τέλος της τέταρτης μέρας των ακροάσεων εκπροσώπων της κυβέρνησης. «Το ύστατο ερώτημα σε αυτή την υπόθεση αφορά την διαδικασία με την οποία αυτό το αποτέλεσμα μπορεί νόμιμα να τεθεί σε εφαρμογή. Θα αφιερώσουμε πλέον χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι τα πολυάριθμα επιχειρήματα που μας παρουσιάστηκαν προφορικώς και γραπτώς, θα εξετασθούν δεόντως», πρόσθεσε ο Νιούμπεργκερ.

Οι συνήγοροι της υπόθεσης έχουν τονίσει πως αναμένουν το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει την ετυμηγορία του στα τέλη Ιανουαρίου.