Το Χαλέπι κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα «γιγάντιο νεκροταφείο», προειδοποίησε χθες ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Παρακαλούμε» τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν να την πρόσβαση στην πολιορκημένη περιοχή του ανατολικού Χαλεπιού προτού μετατραπεί σε ένα γιγάντιο νεκροταφείο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Γαλλίας.

Ο ίδιος ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει «με κάθε ασφάλεια» την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του OCHA, αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμες να περάσουν από την Τουρκία στο δυτικό Χαλέπι, όμως θα πρέπει πρώτα να τερματιστεί η πολιορκία και να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις για την προστασία των αμάχων.

Οι δηλώσεις του Ο’ Μπράιεν έγιναν χθες, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον 51 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και επτά παιδιά, την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις χερσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι.

«Σήμερα έγινε μια ακόμη σφαγή. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας», δήλωσε ο Άρεφ αλ Άρεφ, ένας νοσοκόμος και φωτογράφος στο Χαλέπι. «Οι εκτοπισμένοι ερχόντουσαν. Έπεφταν πυρά του πυροβολικού την ώρα που περπατούσαν στον δρόμο. Ήταν πραγματικά έτσι, τόσο φοβερό».

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες 72 ώρες, καθώς ο συριακός στρατός συνεχίζει τη προέλασή του στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Τρομοκρατημένοι άμαχοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους και αναζητούν καταφύγιο σε άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, είτε του στρατού, είτε κουρδικών πολιτοφυλακών.

Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ κατηγόρησε τη Ρωσία, η οποία άσκησε βέτο τον Οκτώβριο σε μια απόφαση για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, ότι υποστηρίζει «μια προμελετημένη ενέργεια λιμοκτονίας και την προμελετημένη παρεμπόδιση παροχής ιατρικής βοήθειας».

«Το συριακό καθεστώς και η Ρωσία εκτελούν ένα σχέδιο το οποίο έχει θέσει τώρα ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε κατάσταση πολιορκίας και η λέξη “εκτελούν” είναι η πλέον κατάλληλη», κατήγγειλε ο Ράικροφτ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν απέρριψε τις επικρίσεις αυτές και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός προσπαθεί να εξοντώσει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ.

«Καταδικάζουμε απερρίφραστα κάθε προσπάθεια να προστατευθούν τρομοκράτες, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε πολιτικής ενέργειας με ανθρωπιστική πρόφαση, στην οποία έχει δυστυχώς συρθεί το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες στο Χαλέπι συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν νέο στρατιωτικό συνασπισμό για να οργανώσουν καλύτερα την άμυνα στις περιοχές της πόλης που ελέγχουν.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των διάφορων ομάδων των ανταρτών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Δύο αξιωματούχοι των ανταρτών, μιλώντας από την Τουρκία, δήλωσαν ότι ο νέος συνασπισμός θα ονομάζεται «ο στρατός του Χαλεπιού» και την ηγεσία του θα αναλάβει ο επικεφαλής της ομάδας Τζάμπχα Σαμίγια, ο Αμπού Αμπντελράχμαν Νουρ.