Οταν ο Αγγελος Αναστασιάδης έδιωξε τον Γιώργο Τζαβέλλα από την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, παρέμεινε στο τιμόνι για αρκετούς μήνες. Μισό χρόνο άντεξε στη θέση του. Από τον Σεπτέμβριο του ’14 μέχρι τον Μάρτιο του ’15.

Τώρα τολμώ να πω ότι ο Βλάνταν Ιβιτς που διέπραξε το ίδιο, δεν έχει τόσα ψωμιά. Είναι λίγα, για την ακρίβεια. Το λάδι στο καντήλι του το έχει ξοδέψει και θα ποντάρω ότι το 2017 δεν θα βρει στην Τούμπα ούτε τον Τζαβέλλα ούτε τον προπονητή, τον οποίο να σημειώσουμε το 2014 ο Αγγελος είχε στείλει να προπονείται στους Νέους.

Κατ’ αρχάς όσα είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ανήκουστα. Δεν έχουν ειπωθεί ποτέ άλλοτε και από κανέναν προπονητή όσα είπε και υπονόησε ο Ιβιτς το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ανατροπή του 3-1 σε 3-4 από τον Ατρόμητο. Αναζητώντας λοιπόν την άκρη του νήματος και το τι κρύβεται πίσω από το ξέσπασμα του Ιβιτς, με πληροφόρησαν ότι ο Τζαβέλλας δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Μηνύσεις και αγωγές

Εκείνο που μου ειπώθηκε είναι πως ο διεθνής παίκτης ήδη εξετάζει, μην πω ετοιμάζει, την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Οχι κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την οποία έχει ανανεώσει το συμβόλαιο έως το 2020. Αλλά κατά του Βλάνταν Ιβιτς. Θα κληθεί ο προπονητής, λένε από το περιβάλλον του παίκτη, να αποδείξει όσα συκοφαντικά είπε και όσα πλέον ως λάσπη θα ακολουθούν τον Τζαβέλλα. Δεν είναι και λίγο να λέει στην ουσία ο προπονητής ότι τον τρύπησαν οι παίκτες του και τελικά ένας να απομακρύνεται από την ομάδα και να τον στέλνουν στη δεύτερη ομάδα. Να περιμένετε μηνύσεις και αγωγές.

Το δεύτερο που αντιλήφθηκα από όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι ο Ιβιτς έβαλε το κεφάλι του στην γκιλοτίνα και απλώς περιμένουμε να δούμε πότε θα αφήσει ο Ιβάν Σαββίδη το σχοινί ελεύθερο για να πέσει. Ο Ιβιτς, λέει το ρεπορτάζ, πληροφορήθηκε σχόλια που φέρεται πως έκανε ο Τζαβέλλας πριν από το ματς του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα στην Ιταλία. Ο διεθνής άσος κατηγορείται πως δεν πίστευε ότι η ομάδα του με τον Ιβιτς στο τιμόνι μπορούσε να πάρει τη νίκη και δεν δίσταζε να το συζητά στα αποδυτήρια.

Το θολωμένο μου μυαλό

Και άλλοι παίκτες έχουν αμφισβητήσει τους προπονητές τους. Μη σας πω ότι είναι το πιο σύνηθες. Σχεδόν όλοι οι παίκτες κράζουν τους προπονητές. Μέχρι να φθάσουν σε σειρά επιτυχιών και να κλείσουν τα στόματα. Χωρίς να σημαίνει πως αλλάζουν άποψη. Απλώς δεν την εκφράζουν. Πολλές φορές, η αμφισβήτηση και η απαξίωση των παικτών φθάνει στα αφτιά των προπονητών. Ουδείς όμως λειτούργησε όπως ο Ιβιτς, που έδειξε ότι δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για να διαχειριστεί μια δύσκολη αλλά όχι σπάνια κατάσταση. Το 3-4 του θόλωσε το μυαλό και στον ΠΑΟΚ το έχουν αντιληφθεί. Δεν ήταν καλό δείγμα η αντίδραση του Ιβιτς, που έβαλε σε δίνη την ομάδα του «Δικεφάλου» –και αυτό του χρεώνεται. Είναι θέμα ημερών να εκδοθεί και το… τιμολόγιο για να το πληρώσει.

Αντίθετα, μέχρι χθες το απόγευμα δεν ήταν διόλου βέβαιο ότι στον Παναθηναϊκό θα την πληρώσει άμεσα ο Αντρέα Στραματσόνι. Πριν από το νέο κάζο των Πρασίνων, από τον ΟΦΗ χθες το βράδυ στο Κύπελλο Ελλάδας, άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Γιάννη Αλαφούζου υποστήριζαν ότι στον Παναθηναϊκό δεν θα ήταν θέμα τι θα κάνει ο Στραματσόνι την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ. Αλλά οι εξελίξεις, που μπορεί να ήταν καταιγιστικές σε υψηλότερα επίπεδα.

Να αποτραβηχτεί ο πρόεδρος;

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δοκιμάσει τα όριά του με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και ήταν προβληματισμένος. Σκεφτόταν, λένε άνθρωποί του, όλα τα ενδεχόμενα. Πιθανότερο από τα σενάρια ήταν να αποτραβιόταν από την πρώτη γραμμή. Ολα αυτά, βεβαίως, πριν από τη νέα ντροπιαστική ήττα χθες από τον ΟΦΗ.

Το κάζο που ο Στραματσόνι χωρίς τακτ το χρέωσε ουσιαστικά στον Κουλιμπαλί, μπορεί άμεσα να αλλάξει τα δεδομένα. Μετά το ματς, άλλωστε, οπαδοί του Παναθηναϊκού πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεινε η ομάδα στο Ηράκλειο και την αποδοκίμασαν έντονα. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιταλό φαίνεται πως άρχισε, παρά τα όσα είχε ο Γιάννης Αλαφούζος στο μυαλό του.

Ποιος θα προλάβει τον Μαρίνο;

Πρώτος και ίσως μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Στραματσόνι είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης (φωτογραφία). Η στήλη έχει ξαναγράψει σχετικά, αλλά όπως είχε αναφέρει τότε ο πιο επιτυχημένος έλληνας προπονητής των τελευταίων χρόνων, μπορεί να είναι τελικά εκείνος που θα διαλέξει την επόμενη ομάδα του και όχι να τον διαλέξουν.

Τι εννοώ; Πιο πάνω διαβάσατε ότι ο Ιβιτς μετράει ώρες. Είναι ήδη με το κεφάλι στην γκιλοτίνα. Ο Στραματσόνι πήρε θέση δίπλα. Αλλά μη φανταστείτε ότι και ο Ολυμπιακός δεν είναι προβληματισμένος με τον Μπέντο. Δεν είναι ακριβώς ίδια η κατάσταση, αλλά πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πιο αποφασιστικός. Αν δει πως το καράβι στραβά αρμενίζει, δεν θα ψάχνεται να δει αν είναι ο γιαλός στραβός και θα αλλάξει καπετάνιο. Κάπως έτσι, λοιπόν, βλέπω τον Ουζουνίδη να κάθεται στο σπίτι του και να έχει μπροστά του περισσότερες από μία προτάσεις. Ισως και από δύο. Ολα θα εξαρτηθούν από το timing.

Κάτι σπασμένα φτερά

Υπάρχει κι άλλη είδηση για τον ΠΑΟΚ, που κάτι δείχνει. Ο τελειωμένος από την ομάδα Αθανασιάδης, που βγήκε στο… σφυρί, αίφνης μπήκε ξανά στην ομάδα και είναι στην αποστολή για το ματς με τα Τρίκαλα. Το ότι στα γήπεδα δεν πάει καλά ο ΠΑΟΚ είναι πασιφανές, το ότι δεν πάει καλά και στα κέντρα αποφάσεων το μαθαίνουμε σιγά σιγά.

Κουίζ

Εμφανίστηκε ως «αέρας αλλαγής». Γιατί έχει ιδέες. Γιατί είναι νέος σε ηλικία και είναι ικανός σε ό,τι έχει αναλάβει. Ωστόσο τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως περίμενε. Η κατάσταση δεν είναι όπως τη φανταζόταν και έχει αρχίσει να πιέζεται. Νιώθει πως αμφισΙβητείται. Αντιλαμβάνεται πως ο μήνας του μέλιτος ήταν μικρός και έκρυβε την πραγματικότητα. Για όλα αυτά κυκλοφορεί ότι σκέφτεται να παραιτηθεί. Θα είναι έκπληξη μεγάλη. Οσοι γνωρίζουν, δεν θα εκπλαγούν. Ποιος είναι;