Διαψεύδοντας τα στελέχη του κόμματος, οι υποστηρικτές του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τάχθηκαν με ποσοστό 53,6% υπέρ της υποψηφιότητας του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές του 2017. Χωρίς όμως να του δίνουν λευκή επιταγή, γράφει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation, Lilian Alemagna, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του κόμματος.

Έχoυν κάνει λοιπόν μια άλλη επιλογή, συνεχίζει η δημοσιογράφος. Έπειτα από μια διαβούλευση με τους υποστηρικτές τους την περασμένη εβδομάδα, οι κομμουνιστές αποφάσισαν να υποστηρίξουν τελικά τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές. Σε ποσοστό 53,6% έκαναν τελικά αυτή την επιλογή που τους είχε δώσει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πιερ Λοράν, η οποία όμως δεν ήταν εκείνη των αντιπροσώπων τους (των στελεχών του κόμματος). Οι τελευταίοι, που έφθασαν στο Παρίσι πριν από τρεις εβδομάδες, είχαν ταχθεί υπέρ ενός κομμουνιστή υποψηφίου. Όπως και το 2012, το ΚΚΓ θα υποστηρίξει λοιπόν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Φεβρουάριο, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τους συμμάχους του, υπό το σχήμα της Ανυπότακτης Γαλλίας και όχι του Αριστερού Μετώπου το οποίο δεν υπάρχει πια.

Όμως αυτή η επιλογή, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η διεύθυνση του ΚΚΓ, την οποία επικαλείται η Lilian Alemagna, είναι εκείνη «μιας αυτόνομης κομμουνιστικής εκστρατείας που καλεί να ψηφιστεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, θεωρώντας πως μια συσπείρωση μπορεί να λειτουργήσει με αυτή την υποψηφιότητα και πως θα υποστηρίξει ένα μεγάλο μέρος προτάσεων της αριστεράς εναλλακτικών στη λιτότητα». Ένας τρόπος να υπενθυμίσει, σχολιάζει η δημοσιογράφος, ότι δεν είναι μια εν λευκώ επιταγή που δίνεται στον ευρωβουλευτή. «Αυτή η επιλογή δηλώνει επίσης πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια κοινή υποψηφιότητα, θα στηρίξουν την έκκληση αυτή διατηρώντας την αυτονομία τους, παραμένοντας κριτικοί και εποικοδομητικοί, θα εργαστούν σε ένα συλλογικό πλαίσιο μιας διευρυμένης εκστρατείας για την οικοδόμηση της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.